China – grondstoffen – dollar. Dat is zo’n beetje de gouden driehoek waar de markten nu op draaien. We schreven al eerder dat de kapitaalvlucht in China grootse vormen aanneemt. Chinezen verkopen hun yuans massaal voor dollars. Hoe groot die vlucht is laat econoom Ed Yardeni vandaag overzichtelijk zien. In onderstaande grafiek is de blauwe lijn het Chinese handelsoverschot over de voorgaande 12 maanden. De rode lijn zijn de Chinese valutareserves over dezelfde periode. Deze bestaan hoofdzakelijk uit dollars. En goud is even buiten beschouwing gelaten – vooropgesteld dat de Chinese goudrapportage klopt.
We zien sinds vorig jaar de rode lijn als een baksteen door de nul zakken. De valutareserves daalden sinds juli vorig jaar met maar liefst $ 318 miljard. Tel daar het handelsoverschot van $ 541 miljard op en de conclusie is dat de kapitaalvlucht een duizelingwekkende $ 859 miljard bedroeg:
Yardeni:
De enige positieve draai die je er aan zou kunnen geven is dat China veel geld aan de ‘-stans’ leent – Afghanistan, Kazachstan, Pakistan – voor het Zijderoute-project. Die zal China’s export een zet in de rug geven en een groot deel van de binnenlandse industriële overcapaciteit absorberen.
Er is alleen één probleem met deze theorie:
Het grootste deel van het project is nog niet verder dan de tekentafel. Het is waarschijnlijker dat iedereen met geld in China alles doet om dat het land uit te krijgen. En dat minder buitenlanders geïnteresseerd zijn in investeren in China.
De devaluatie van de yuan vandaag helpt misschien de Chinese export te stimuleren en deflatie te bestrijden. Maar voor de kapitaalvlucht betekent het alleen maar extra druk. Voorlopig zit China nog goed met $ 3.690 miljard aan valutareserves. Maar de kapitaalvlucht mag dan niet nog veel verder uit de hand gaan lopen.