Het afgelopen jaar was desastreus voor wereldwijde beursintroducties of IPOs. In het eerste kwartaal van 2023 hield deze vertraging aan en dit zal de komende maanden waarschijnlijk niet verbeteren. Bedrijven wachten de gevolgen van de volatiele aandelenmarkten, de hoge rente, inflatie en onrust bij banken af.

Deze bevindingen blijken uit een rapport van EY. Hieruit blijkt dat in de afgelopen 3 maanden 299 bedrijven naar de beurs zijn getrokken. Dit is een daling van 8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, dewelke ook al gaan groot succes was. Vorig jaar waren er immers reeds 45% minder IPOs dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Beleggers worstelen al maanden met hogere rente en kosten van levensonderhoud. De laatste tijd zijn ze ook geschrokken van de historische onrust in de banksector, die heeft geleid tot noodinterventies voor Credit Suisse, Silicon Valley Bank, Signature Bank en First Republic Bank. Uiteindelijk betekent dit dat bedrijven wachten tot de beurzen zich stabiliseren en herstellen alvorens een beursnotering op te stellen.

Beterschap in het verschiet

Ringo Choi, IPO-expert bij EY voor Azië-Pacific – een regio die dit kwartaal een dip in beursintroducties zag – zei dat er een achterstand was van bedrijven die geïnteresseerd waren in een beursgang. Op het Chinese vasteland zitten bijvoorbeeld zo’n 800 bedrijven in de pijplijn. Maar veel bedrijven over de hele wereld wachten hun tijd af. Ze zijn vooral ontmoedigd door een gebrek aan rendement voor de bedrijven die de afgelopen maanden op de markt zijn gekomen.

Choi zei dat hij verwacht dat de daling minstens tot de zomer zal aanhouden. Maar later dit jaar kan er een ommekeer komen naarmate de inflatie piekt, de energieprijzen dalen en de economie van het Chinese vasteland weer aantrekt. Choi voorspelde dat de wereldmarkt zich in de tweede helft van 2023 zou herstellen, deels omdat hij geloofde dat de bodem al was bereikt.

Bron: CNN
Foto: iStock