De beslissing van Rusland om Oekraïne binnen te vallen heeft grote gevolgen voor haar economie. Steeds meer westerse bedrijven verlaten het land. De Russische president Poetin probeert deze tendens nu met alle macht in te dammen.

Oliegigant BP is één van de meest prominente bedrijven die Rusland achter zich laten. Het bedrijf verklaarde zondag dat het van plan was zijn aandeel van 19,75% in de Russische oliemaatschappij Rosneft op te geven. Op dinsdag meldde Exxon Mobil dat het zijn laatste olie- en gasproject in Rusland te verlaten en niet te investeren in nieuwe projecten in het olierijke land. Ook Shell besloot om Rusland te verlaten.

Visa en Mastercard werken ook aan de uitvoering van sancties tegen Rusland. Beide creditcardaanbieders verklaarden deze week dat zij stappen ondernemen om de maatregelen na te leven naarmate deze zich ontwikkelen.

Grote wereldwijde investeringsfondsen sluiten zich aan bij bedrijven die Russische activa proberen te dumpen. Het Noorse staatsinvesteringsfonds van $1,3 biljoen zal aandelen in 47 Russische bedrijven afstoten, evenals Russische staatsobligaties.

Maatregelen

Rusland probeert ondertussen een financiële meltdown te voorkomen. De Verenigde Staten, de Europese Unie en andere westerse bondgenoten hebben forse sancties opgelegd aan een groot deel van het bankstelsel van het land. Analisten denk dat deze maatregelen mogelijk tot een bankencrisis zouden kunnen leiden.

De roebel is maandag met zo’n 25% gekelderd ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Sinds Rusland in 2014 de Krim annexeerde is de munt reeds de helft van zijn waarde verloren. De Russische aandelenmarkt is deze week nog niet geopend, maar aandelen van Russische bedrijven met een buitenlandse beursnotering zijn reeds ingestort.

Russische functionarissen hebben al noodmaatregelen genomen om te proberen het financiële systeem te stabiliseren. De centrale bank heeft de rente meer dan verdubbeld tot 20% en heeft Russische makelaars tijdelijke verboden effecten in handen van buitenlanders te verkopen. De regering heeft hiernaast exporteurs opgedragen 80% van hun inkomsten in buitenlandse valuta in te wisselen voor roebels en heeft Russische inwoners verboden bankoverschrijvingen buiten Rusland te verrichten.

Bron: CNN
Foto: iStock