Over een intense beursweek gesproken, we hebben spannende dagen erop zitten. Van bloedrood naar donkergroen naar ‘who knows’. Beleggers en investeerders voelen zich nu misschien wat verleid om uit te stappen, marktkenners en experts raden echter aan om niet te paniekeren. Hier zijn drie belangrijke tips om de angstige gevoelens wat in te tomen.

De financiële wereld is er nog altijd een beetje van geschrokken, Amerikaanse beurzen die andere beursindexen mee de dieperik introkken. Op het eerste zicht geen goed teken maar experts beweren dat dit namelijk een absolute noodzakelijkheid was. Een gezonde herwaardering van de aandelen.

Paul Pagnato, CEO van PagnatoKarp, ziet er geen graten in. Deze bewegen op de beurzen zijn doodnormaal en zouden paniek niet in de hand mogen werken. De lange termijn outlook voor de globale economie, het marktsentiment en de bedrijfsresultaten blijven uiterst positief.

Om ervoor te zorgen dat je toch niet emotioneel en abrupt begint te handelen, zijn dit drie goede tips om het hoofd koel te houden en je investering onder controle te houden.

Vergeet je tijdshorizon niet

Het rendement op aandelen ligt het hoogst als je investeert op lange termijn. Als je weet dat je je geld 10, 20 tot 30 jaar kan missen, dan doe je er goed aan aandelen te kopen en ze gewoon bij te houden. Kleine correcties, en zelfs beurscrashes, hebben zich tot nu toe altijd al hersteld op lange termijn.

Foto: Dow Jones – 100 jaar grafiek

Ga je volgend jaar een grote aankoop doen, dan is het wijs om even geen aandelen te kopen vermits je je cash voor iets anders nodig gaat hebben. Stel dat je het toch doet, en de markten maken een duikeling… dan is de kans groot dat je portefeuille op die korte termijn de daling niet te boven komt.

Handel niet onverhoeds

Als je beslist om aandelen te kopen of verkopen, dan doe je dat het best aan de hand van een uitgekiend spreidingsplan. Dat wilt zeggen dat je al je geld niet in één klap moet verschuiven want dat is waarschijnlijk een subjectieve actie waarbij emoties een rol spelen. Je doet er dus goed aan om op vaste tijdstippen, verspreid over bijvoorbeeld 6 tot 12 maanden, te kopen of verkopen.

Vergeet ‘the big picture’ niet

Hou er rekening mee dat je investeringen slechts een deel uitmaken van je financieel plan. Je financiële gezondheid hangt niet alleen of je van aandelenposities. Ook hetgeen je verdient en uitgeeft maken daar een deel van uit. Zolang je je tijdshorizon en je plan respecteert, zijn beurscorrecties helemaal niet zo dramatisch dan je zou denken.

Bronnen: CNBC

Foto: Owen Moore – Flickr