Ban cash geld

Chief Economist Andy Haldane van de Bank of England laat weten dat de BoE meer manoeuvreerruimte nodig heeft in het gevecht tegen deflatie en/of een volgende recessie. Als mogelijke maatregelen denkt Haldane aan negatieve rentevoeten in combinatie met een verbod op cash geld. De risico’s voor de groei van de Britse economie en Britse inflatie nemen de laatste maanden toe. Het is goed mogelijk dat de Bank of England opnieuw een losser monetair beleid zal moeten voeren. Door de recente volatiliteit op de markten, onder andere veroorzaakt door China, en de beslissing van de Federal Reserve om de renteverhoging uit te stellen, verwacht men de eerste renteverhoging in Groot-Brittannië pas eind 2016.

 Internationale rentevoeten

Maar mogelijk zal men in Groot-Brittannië zelfs niet toekomen tot een renteverhoging. Bij de Bank of England denken ze nu al na over het invoeren van negatieve rentevoeten, zoals de ECB nu al enige tijd doet. Traditioneel zijn beleidsmakers tegen negatieve rentevoeten. Als de negatieve rentevoeten doorsijpelen naar de spaarboekjes, zullen de mensen liever cash geld bijhouden dan digitaal geld.

Verbod op cash geld stap dichterbij

Dit probleem kan men echter verhelpen via een verbod op cash geld. Mr Haldane zei daarop:

“Het is duidelijk dat de technologische vooruitgang van betalingen naar digitale munten (zoals bijvoorbeeld Bitcoin) een reëel potentieel vormt.”

Haldane zei ook dat de acties van de globale centrale banken die de rentevoeten steeds verder verlagen, de economie heeft geholpen. Maar rentevoeten staan dicht bij 0% wat de centrale banken weinig ruimte geeft. Een tragere economische groei, oudere bevolking, zwakkere investeringen, stijgende inkomensongelijkheid en de drang naar sparen in de groeilanden dragen allemaal bij aan de dalende rentevoeten. En geen van deze trends lijkt snel te zullen keren. Dit maakt dat centrale bankiers steeds minder manoeuvreerruimte krijgen. De recente problemen in Griekenland en China zijn volgens Haldane geen afzonderlijke gebeurtenissen maar veroorzaakt door problemen in het financieel systeem. Er kunnen dus nog meer dergelijke gebeurtenissen voorvallen die de globale economie uit evenwicht zullen brengen. Daarom dat centrale banken meer middelen moeten krijgen om deze problemen aan te pakken.

>> Verpats je cash geld en koop GOUD <<