7 jaren nadat de schuldenbubbel het westerse financiële systeem op de rand van de afgrond bracht, zou je toch denken dat de schulden zouden gedaald zijn. Maar niets is minder waar, de schulden blijven stijgen, dag na dag. Onderzoeksbureau McKinsey ziet daar enkele redenen voor. Alle grote economieën in de wereld hebben vandaag een hogere totale schuld ten opzichte van het bbp dan in 2007. Overheidsschulden zijn blijven stijgen, in vele landen is de huishoudschuld verder gestegen en China verviervoudigde zijn schulden. Dit brengt nieuwe gevaren met zich mee voor het financiële systeem. Schulden in de 47 grootste landen steeg van $ 57 biljoen in 2007 naar $ 199 biljoen vandaag. Overheidsschulden nemen $ 25 biljoen van de stijging voor hun rekening. Om die schulden af te kunnen betalen, rest er enkel nog de optie om overheidsactiva te verkopen, zeer zware herstructurering of een eenmalige welvaartsconfiscatie (vermoedelijk van het spaargeld).
Maar ook de huishoudschulden blijven toenemen. Enkel in Ierland, Spanje, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten daalde de schulden van de gezinnen, in alle andere landen namen ze terug toe. In verschillende landen, waaronder Nederland, Canada en Zweden, ligt de huishoudschuld vandaag hoger dan in 2008. En ten slotte is er nog China. Door de vastgoedbubbel en het schaduw banksysteem steeg de totale Chinese schuld van $ 7 biljoen naar $ 28 biljoen. China heeft zo een totale schuldengraad van 282 % van het bbp, meer dan de Verenigde Staten of Duitsland.
Deze toename van schulden is alleen maar mogelijk geweest omdat de rentevoeten zijn gedaald, zo blijft de rentebetaling onder controle. Maar hoe lang blijft dit nog duren? Als de bom opnieuw barst, loopt heel de wereld maar naar 1 richting: GOUD.