Slim Beleggen schreef in oktober 2015 een portret over Donald J. Trump, ruim een jaar voor hij verkozen werd tot president van de Verenigde Staten.

trump

In 2016 staan er nieuwe Presidentsverkiezingen op het programma in de Verenigde Staten. Een van de reizende sterren bij de Republikeinen is Donald Trump. Trump is een opmerkelijk figuur die de wereld kan veranderen als hij aan de macht komt. Maar wie is Donald J. Trump eigenlijk?

De Amerikaanse Presidentskandidaat met de grote mond – Donald J. Trump – wordt steeds geliefder in de Verenigde Staten. Dit is voor hem dan ook een win-win situatie. Zelfs wanneer Trump zou de verkiezingen zou verliezen, dan nog wint hij. Dan wordt hij gewoon weer Donald J. Trump – alleen veel groter. Trump is dan ook naast een vastgoedmagnaat ook een reality tv-show personaliteit.

Donald Trump heeft nergens schrik van

Hoewel deze campagne voor Trump een win-win situatie is, is dat voor andere Presidentskandidaten niet. Trump vertegenwoordigt alles wat de rest niet is. Hij werd in het begin afgedaan als een afleiding, een clown, een eendagsvlieg. Maar Trump blijft de debatten domineren. Zijn tegenstanders hebben geen idee hoe ze hem moeten aanpakken. Trump is een dilemma voor iedere campagnestrateeg. Er zijn bepaalde ongeschreven regels waar Presidentskandidaten zich aan houden, behalve Donald Trump. Dat maakt hem steeds populairder bij een steeds groter deel van de bevolking.

De media was in eerste instantie ook sceptisch, maar moet zijn menig schoorvoetend bijstellen. In juni kondigde hij officieel aan dat hij zou meedoen als kandidaat voor de volgende Presidentsverkiezingen. Trump noemde sindsdien immigranten racisten, vroeg zich af of John McCain een echte oorlogsheld was (Trump verkiest helden die niet gevangen werden genomen) en suggereerde dat Megyn Kelly van Fox News oncomfortabele vragen stelde omdat ze menstrueerde.

Trump is een winnaar

En toch bleef Donald J. Trump stijgen in de peilingen. Veel Republikeinen houden van zijn brutale mond. Ze geloven er stilaan in dat zelfs zijn botte bijl niet erger kan zijn dan wat een gemiddelde politicus doet. Donald Trump verovert de harten van de Amerikanen op zijn eigen onconventionele manier. Andere partijleden willen Trump weg, maar niets kan hem raken.

Na een ongeïnspireerd debat stagneerde de populariteit even. De vele tegenstanders verklaarden onmiddellijk dat dit het begin van het einde was. En toch staat hij vele weken later nog steeds aan de leiding van de polls. Volgens Trump willen de Amerikanen dan ook eens iets anders:

“Ze willen succes. In het verleden koos de Amerikaanse bevolking voor een vriendelijke persoon. Maar wat ze echt willen is iemand die kan winnen, iemand zoals mij. Trump wint altijd.”

Trump heeft geld en intelligentie

Donald J. Trump is de zoon van een welvarende vastgoedontwikkelaar. Zijn oom was een professor aan de Universiteit. Trump is ontzettend rijk en laat dat ook graag zien. Anderzijds heeft hij ook de nodige intelligentie en – zoals hij het zelf zegt – de goede genen. Trump bouwde decennia lang aan zijn fortuin en aan zijn imago. Dat imago spreekt steeds meer mensen aan.

De Amerikaanse bevolking kent Trump vooral van de televisie. Hij was de kwade baas in “The Apprentice” en hij heeft zijn eigen reality TV-show. De Amerikaanse bevolking kent hem zoals hij is. De kern tot zijn succes is zijn eigen persoonlijkheid. Veel Amerikanen zijn het beu om verdrongen te worden. De macht van de Verenigde Staten is ook al jaren tanend. De Verenigde Staten moet terug groot worden als voorheen en Donald J. Trump moet daar voor zorgen.