De dollar is op weg naar zijn sterkste kwartaal sinds 1992, volgens de Bank of America. Een goed signaal dat er een renteverhoging in de pijplijn zit, meldt de bank. Wanneer de markten verwachten dat de Amerikaanse rente wordt verhoogd, is het gebruikelijk dat de dollar aantrekt. Dit komt doordat mensen in zo’n geval andere valuta’s ruilen voor dollars en zo meer geld kunnen verdienen in door de dollar gedomineerde beleggingen. De hogere vraag naar de Amerikaanse munt drijft vervolgens de waarde op.
Financiële ellende
In het verleden vonden significante stijgingen van de dollar tegenover andere valuta’s bijna alleen maar plaats gedurende perioden van extreme financiële ellende. De laatste 4 grote dollarschokken in de afgelopen 45 jaar waren dan ook symptomen van enorme financiële gebeurtenissen: de val van Lehman, Groot-Brittannië dat uit het European Exchange Rate Mechanism (ERM) stapte in 1992, de eerste Golfoorlog en de schokkende renteverhogingen van Paul Volcker in de vroege jaren 1980. De stijging van vandaag de dag is nu al een stuk groter dan die rondom de val van Lehman, hoewel de economische omstandigheden nu natuurlijk erg anders zijn. Dit is hoe het er in historische context nu uitziet:
Dit is wat Bank of America Merrill Lynch erover zegt:
“In onze optiek is de sterke stijging van de Amerikaanse dollar mogelijk een teken dat wijst op ontwrichting van het financiële systeem. Kapitaalvluchten naar de Verenigde Staten zijn een symptoom van systematische risico’s in de financiële markten. Enorme bewegingen van de dollar zijn in ieder geval in het verleden vergezeld door grote marktevenementen. Desondanks zijn er weinig tekenen die wij krijgen van onze Global Financial Stress Index dat de systeemrisico’s momenteel stijgen. Tot nu toe is het missende ingrediënt een renteschock.”