Bogle

Iedere belegger wil natuurlijk de markt verslaan, maar voor het merendeel van de beleggers is dat niet nodig. Deze groep is gebaat bij lage kosten en zo weinig mogelijk transacties. Dat is althans de mening van Jack Bogle, de legendarische oprichter van de Vanguard Group. Hij heeft enorm veel geld verdiend met het verkopen van Vanguard indexfondsen. Deze passieve beleggingsproducten staan bekend om hun lage kosten.

Buffet

Warren Buffet is misschien wel de bekendste voorstander van Vanguard’s indexproducten. Hij heeft ze zelfs aangeraden in zijn jaarlijkse brief aan de aandeelhouders van Berkshire Hathaway. “Mijn advies aan de trustee kan niet simpeler” schreef Buffet in 2013. “Stop 10 procent van het geld in staatsobligaties met korte termijn en 90 procent in een S&P 500 index fonds met lage kosten (Ik adviseer Vanguard’s). Ik geloof dat de langetermijnresultaten van dit beleid superieur zullen zijn aan de resultaten van beleggers die gebruik maken van dure fondsmanagers.”

Kritisch

Jack Bogle is als bedenker van Vanguard’s passieve indexfondsen logischerwijs kritisch op brokers en dure fondsmanagers. Zo stelt hij in een recent gesprek met Time dat er ieder jaar voor 32 biljoen dollar in effecten wordt gehandeld. En deze transacties leveren beleggers niets op, aldus Bogle. “De financiële sector heeft één primair doel: kapitaal verschaffen aan bedrijven. Dit doen we voor 250 miljard dollar per jaar door uitgifte van aandelen op de beurs.” “Wat doen we nog meer? We stimuleren investeerders om voor 32 biljoen te handelen in aandelen. Dus een eenvoudige rekensom leert mij dat ons handelen in 99 procent van de gevallen geen meerwaarde oplevert.” De enige die profiteert van de enorme hoeveelheid transacties is de broker, aldus Bogle. Zijn belangrijkste les voor investeerders luidt dan ook: “Beweeg niet, blijf gewoon stilstaan.” >>>> Zien hoe wij de etf portefeuille van slim in fondsen inrichten? Klik hier <<<<<