Willem-Buiter De ECB heeft alle mogelijke gereedschappen gebruikt om de inflatie op te krikken. Maar tot op heden zijn deze inspanningen tevergeefs. Daarom is helikoptergeld, oftewel het opkrikken van overheidsuitgaven gefinancierd met nieuw gedrukt geld, de enige overgebleven optie. Dat zegt Willem Buiter, de bekende econoom van Citigroup, na een eerder pleidooi afgelopen zomer voor helikoptergeld in China. Het beleid van de ECB bracht wel lagere rentes en hogere aandelenkoersen. Maar dat leidde tot weinig extra economische activiteit. Buiter wijt dat aan hoge schuldratio’s, die extreem zijn voor de tijd van vrede waarin we leven. Dit betekent dat consumenten een groot deel van hun salarisstijging gebruiken om schulden af te lossen. En niet om meer spullen te kopen. Bij bedrijven heeft de zwakkere euro maar een beperkte invloed op de exportvolumes. En zij investeren niet extra omdat de rente laag is, vanwege hardnekkige overcapaciteit en onzekerheid over de toekomstige omzetgroei. Het gevolg is dat bedrijven een groot deel van de winsten uitkeren aan aandeelhouders, die het vervolgens ook weer oppotten. Buiter:

In zoverre het beleid effect heeft op de reële economie, zal dat niet geheel duurzaam zijn. Vraag wordt met name vanuit de toekomst naar het heden gehaald. Dit alles suggereert dat de meeropbrengsten van het monetaire beleid, zelfs als het tot dusverre effect had, steeds kleiner worden.

buiter_draghi Iedereen zit dus te diep in de schulden. En de rente kan niet verder omlaag. Tegelijkertijd stijgt de balans van de ECB, zonder al teveel resultaat. En van die enorme balans komt op een gegeven moment door publieke weerstand ook de limiet in zicht. De econoom concludeert dan ook dat het tijd is dat de politiek de centrale bank gaat helpen. Buiter:

Als, zoals mogelijk lijkt, de ECB in het eerste halfjaar van 2016 de maandelijkse aankopen opschroeft van de huidige € 60 miljard naar, zeg, € 75 miljard, en deze additionele aankopen concentreren zich op overheidspapier, dan kan de eurozone profiteren van helikoptergeld via de ‘achterdeur’. En dan zou hoog tijd worden.

<<< We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld >>>