Willem-Buiter

Vorige week is tijdens de bijeenkomsten van de Wereldbank en het IMF over diverse onderwerpen gesproken. Willem Buiter, hoofdeconoom bij Citigroup, was één van de aanwezigen in Lima. Hij heeft de vier belangrijkste onderwerpen op een rij gezet in een note aan beleggers. Op nummer één staat China. Volgens de meeste experts zal de economische situatie in het land op korte termijn stabiliseren. Maar de aanwezigen waren minder positief over de fase die daarna komt. Men denkt dat er een scherpere vertraging in aantocht is, omdat de maatregelen van beleidsmakers niet altijd goed zullen uitpakken.

Crisis opkomende markten

Het tweede onderwerp dat Buiter in zijn nota noemt, is het risico op een crisis in de opkomende markten. De overgrote meerderheid van de aanwezigen denkt dat deze landen te maken hebben met een groeicrisis. Structurele hervormingen zijn nodig om de groei weer te laten toenemen. Maar men verwacht niet dat deze beleidsaanpassingen snel zullen worden geïmplementeerd. Alleen India werd door de aanwezigen als positieve uitzondering genoemd.

Negatieve effecten op ontwikkelde landen

De negatieve effecten van een crisis in de groeilanden op de ontwikkelde markten, is het derde onderwerp dat Buiter noteert. Maar hoewel mensen zich zorgen maken, is er sprake van enig optimisme. De meeste aanwezigen denken dat enkel de grote grondstoffenexporteurs (Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en Noorwegen) flink last zullen hebben van de lage groei in de opkomende markten.

Volatiliteit valutamarkten en kapitaalstromen

Als vierde onderwerp noemt Buiter de volatiliteit in de valutamarkten en kapitaalstromen. Hier is sprake van een aparte tegenstelling: de meeste aanwezigen maken zich weinig zorgen over de volatiliteit in de valutamarkten. Maar tegelijkertijd denken veel mensen dat de kapitaalstromen voor flinke onrust kunnen zorgen op de financiële markten… En wat vind Buiter zelf van de discussies? “De meeste opinies over de staat van de wereldeconomie klonken een stuk optimistischer dan onze eigen verwachtingen.”

<<< Deze kleine sector belooft een industriële revolutie >>>