Goud centrale banken

Het spook der negatieve rentevoeten waart rond over heel de wereld. Het heeft de financiële markten in zijn greep en groeit iedere dag. De grootste winnaar van dit griezelverhaal is tot op heden nog steeds de goudprijs. Vorige week donderdag nog steeg de goudprijs 4,5% tot bijna $1.250. Hiermee doorbrak het met kracht een neerwaarts trendkanaal. Het gele edelmetaal staat al 15% in het groen dit jaar terwijl de aandelenmarkt maar geen kopers lijkt te vinden. Kijk we veel verder in de geschiedenis dan zien we dat goud vs de S&P500 al enkele decennia in een stijgende curve zit maar dat de ratio zich op dit moment op de onderkant van het trendkanaal bevindt. De volgende beweging is dus opwaarts en deze is nu begonnen. Goud vs S&P 500 De drijvende factor is negatieve rentevoeten. Goud wordt dikwijls aanzien als een barbaars relikwie dat geen rente opbrengt, maar wanneer de rente op geld negatief is – lijkt een investering in goud niet meer zo onlogisch. Naast de ECB, de Zwitserse centrale bank en enkele andere kleinere Europese centrale banken voegde Japan zich ook in het rijtje vorige maand. De Zweedse centrale bank verlaagde de rentevoeten nog verder vorige week donderdag en sluit een nog diepere rentevoet niet uit.

Negatieve rentevoeten lijkt de laatste strohalm voor centrale banken

Ook in Canada denkt men serieus na om het waanzinnige voorstel te volgen en Janet yellen gaf vorige week toe dat de Federal Reserve de mogelijkheid tot negatieve rentevoeten bestudeert.

“De ‘Fear Trade’ is sterk;”, zegt Peter Hug van Kitco Metals. “Het vrijgekomen geld uit de verkoop van aandelen moet ergens naartoe gaan en op dit moment is dat goud.”

Goud presteert ook goed in tijden van dalende reële rentevoeten (rentevoet min inflatie). In 2010 steeg de goudprijs van $1.100 naar $1.400 terwijl de reële rentevoeten daalden, toen tot -1,3%. Het afgelopen jaar zitten reële rentevoeten opnieuw in een dalende lijn en bevindt zich nu rond het nulpunt. Wat ook opvalt in het geweld op de goudmarkt is de sterke stijging van de goudmijnaandelen. Op 4 februari brak de ratio goudmijnaandelen vs goud uit zijn neerwaarts trendkanaal nadat een dieptepunt werd neergezet niet meer gezien in decennia.

Goudmijnaandelen vs goud 2015 - 2016

Bekijken we dit op langere termijn, dan staat een zeer sterke outperformance van de goudmijnaandelen in de sterren geschreven.

Goudmijnaandelen vs goud

Lees hier onze OPINIE: Goud ruikt onraad! Bronnen: GoldSeekWSJ