Op dinsdag rapporteerde de Zwitserse zakenbank UBS dat ze een nettoinkomen hadden van 1,7 miljard dollar in het derde kwartaal dit jaar. Dat is een flink pak minder dan de 2,3 miljard dollar van dezelfde periode vorig jaar, maar het is wel meer dan de 1,64 miljard dollar die analisten hadden voorspeld. De macroeconomische en geopolitieke situatie hakken er stevig op in.

De Zwitserse zakenbank UBS heeft tijdens het derde kwartaal dit jaar 1,7 miljard dollar winst gegenereerd. Dat is aardig wat geld, maar het is 24 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Dat klinkt niet zo goed, maar ze wisten wel de verwachtingen van analisten te overtreffen.

Analisten dachten eerder aan een nettowinst van 1,64 miljard dollar. UBS draaide ook minder winst dan tijdens het tweede kwartaal, toen harkten ze 2,108 miljard dollar binnen maar het was wel minder dan analisten hadden voorspeld. De bank zei dat het tweede kwartaal bijzonder uitdagend was door de oorlog in Oekraïne, de hoge inflatie en het coronabeleid in China.

The macroeconomic and geopolitical environment has become increasingly complex. Clients remain concerned about persistently high inflation, elevated energy prices, the war in Ukraine and residual effects of the pandemic.

Prestaties

De investment banking-divisie zag de inkomsten met 19 procent dalen, waarbij de mindere prestaties in aandelenderivaten, kasaandelen en financieringsinkomsten werden gecompenseerd door inkomsten in deviezen. De divisie Global Wealth Management rapporteerde ook lagere opbrengsten, een daling van 4 procent op jaarbasis.

De zakenbank heeft veel verwachtingen voor de Chinese markt en ziet stabiliteit nu Xi Jinping aan de macht blijft. Het is voor hen een aantrekkelijke en strategische regio. UBS verwacht een moeilijke periode in Europa gezien de energiecrisis, de aanhoudende oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie. De zakenbank verwacht een recessie de komende maanden.

Bronnen: Silvia Amaro – CNBC

Foto: Martin Abegglen – FlickrCC BY-SA 4.0