Volgens sommige analisten staan de beurskoersen van de meeste aandelen op dit moment veel te hoog. Met andere woorden is er sprake van een zware overwaardering die vroeg of laat zal gaan leiden tot een crash. Is er inderdaad sprake van een sterke overwaardering?

Jeroen Blokland, strateeg bij Robeco, laat weten dat de aandelenmarkten op dit moment mogelijk niet zo sterk overgewaardeerd zijn dan dat beweerd wordt. Hij onderbouwt zijn mening door middel van de bovenstaande grafiek waarop te zien is dat de huidige winstgroei bij de S&P 500 aandelen de huidige koersen rechtvaardigt.

Is er echt sprake van een zware overwaardering?

Op deze grafiek is ook te zien dat er aan het einde van de jaren ’90 pas echt sprake was van een flinke overwaardering. Dit had voor een groot deel te maken met de sterk gestegen koersen bij de technologieaandelen. En veel van deze technologiebedrijven maakten geen cent winst.

Vandaag de dag lijkt de situatie dus compleet anders te zijn. Het klopt dat de meeste aandelen een stuk hoger noteren dan dat de winst per aandeel rechtvaardigt, maar dat betekent niet direct dat de huidige aandelenkoersen niet te verantwoorden zijn. Op het moment dat de toekomstverwachtingen er immers rooskleurig uitzien, zijn beleggers nou eenmaal bereid om vandaag de dag meer geld voor een dergelijk aandeel neer te leggen.