Over volatiliteit gesproken! Nadat de prijs van goud de week opende op een nieuw record, boven 1910 dollar per ounce, viel de prijs op amper 2 handelsessies terug tot onder 1800 dollar: een daling van bijna 8 procent! Op het moment van schrijven noteert de prijs rond 1760 dollar/ounce. Onze nieuwste column kwam geen seconde te laat om onze bedenkingen over de versnelde stijging van goud te ventileren. Voor degene die hem gemist hebben, hier nog even een snapshot:
Met andere woorden, de koopdruk voor het gele edelmetaal is exponentieel gestegen, wat ook meteen de versnelde stijging van de prijs verklaart. Maar we willen bij deze toch waarschuwen dat niets in een rechte lijn naar boven gaat, vooral niet als het in een seculaire bull market zit. Het kenmerk van een stierenmarkt die decennialang duurt, is dat hij regelmatig zijn ‘berijder’ op een bruuske manier eraf probeert te gooien. Hoe hoger de prijs gaat, hoe groter de kans op een (stevige) correctie. We zien hier momenteel verschillende factoren voor opduiken. Op de eerste plaats lezen we steeds meer opinies over goud in de populaire financiële pers. Bekende analisten, die we eerder nooit hoorden over het gele edelmetaal, verklaren nu dat de prijs hoger kan: een zorgelijke ontwikkeling. Daarenboven zitten er verschillende hedge funds met enorme pakketen goud in de portefeuille. Bij een verdere daling van de aandelenmarkten kan dit een geforceerde verkoop van hun goudposities initiëren. De meest geviseerde fondsbeheerder op dit moment is John Paulson, die dit jaar verlies na verlies opstapelt binnen zijn hedge funds. Hij heeft een gigantische positie (31,5 miljoen aandelen) in GLD – SPDR Gold Trust ETF – ter waarde van 5,7 miljard dollar. Dit zal zeker voor de nodige prijsdruk zorgen indien een dergelijke positie afgewikkeld wordt. Alhoewel alle ingrediënten momenteel aanwezig zijn voor een verdere stijging van goud, loopt de prijs nu wel heel snel op. Volgens ons is er nog ruimte tot 2000 à 2100 USD/ounce aan de bovenkant, maar een terugval kan ieder ogenblik uit het niets gebeuren. De prijs kan dan mogelijk terugvallen tot 1500 USD/ounce, maar dan nog zal goud in z’n langdurige stierenmarkt blijven! Zaak is en blijft dus om in goud ‘te zitten’, ondanks de verwachte hogere prijsvolatiliteit, maar we adviseren nu niet meer om voluit te gaan.
We hebben nog geen berichten opgevangen over een mogelijke liquidatie van John Paulson (alhoewel er gisteren een grote uitstroom was in GLD), maar we vingen wel berichten op dat de futuremarkt in Shanghai de marginverplichtingen voor goudcontracten gisteren optrok tot 12%. Vervolgens kwam er vandaag nog wat beter dan verwacht economische nieuws uit de VS, waar de duurzame orders over de maand juli met 4% stegen. Voldoende redenen voor traders om hun snelle goudwinsten binnen te halen. We waarschuwden voor winstnemingen en dat is wat we momenteel krijgen, uit het niets… Zo gaat dat nu eenmaal bij goud. Verandert er iets fundamenteels aan het ‘plaatje’ voor goud? Niets! De systemische financiële problemen zijn nog steeds aanwezig en worden met de dag groter. Laat u niet zomaar van deze wilde ‘stier’ gooien. >>> Het Grondstoffen Rapport