‘Demografie’. Beleggers op lange termijn moeten deze term goed onthouden. Volgens Tom Lee van Funstrat is de demografie een zee bepalende rol op de aandelenmarkt. Het kan zelfs een piek voorspellen … 40 jaar op voorhand. De nieuwste demografische trend voorspelt dan ook een piek in … 2038.

Demografie is de leer van de kenmerken van een bevolking. Het is de studie hoe een bevolking evolueert. Van jong naar oud. Het bepaalt ook welke groep van de bevolking het meeste invloed heeft op de economie.

De piek van ‘the greatest’ generatie in de VS als bevolkingsgroep bereikte zijn top in 1930. De markt piekte in 1929.

De ‘silent’ generatie bereikte zijn top in 1974. De markt piekte in 1973.

De ‘baby boom’ generatie bereikte zijn top in 1999. De markt crashte in 2000.

De kleinere generatie X piekt nu, in 2018.

En de ‘millennial’ generatie, de belangrijkste generatie van dit moment, zal volgens Tom Lee pieken in 2038. Volgens de analist van Fundstrat heeft de huidige stierenmarkt in Amerikaanse aandelen nog 20 jaar te gaan.

Bijkomend voordeel volgens Lee is dat de millennial generatie tegen 2020 zo’n $7.000 miljard zal erven van de baby boom generatie.

Wanneer dat geld naar de aandelenmarkt vloeit, …

Ook positieve trend voor crypto

En dat geld zal niet alleen naar de aandelenmarkt vloeien. Tom Lee deed eerder al een gelijkaardige uitspraak in verband met de cryptomarkt.

De jongere generatie groeit op in een wereld van digitale business, sociale media en Bitcoin. Ze kopen cryptomunten zoals baby boomers aandelen kochten in de jaren ’80. Doordat vooral jongeren interesse hebben in deze nieuwe markt, zal de cryptomarkt nog minstens 20 jaar blijven groeien. Naarmate deze jongeren steeds actiever worden op de financiële markten, vloeit er meer geld naartoe. De gemiddelde millennial is vandaag 25. De baby boom generatie was begin jaren ’80 gemiddeld 25. Dit dreef de aandelenmarkt tot ongekende hoogtes tot eind jaren ’90.

Foto Credit: iStock