Western landen proberen China te vervangen in de koperleveringsketen, maar volgens Wood Mackenzie is dit onrealistisch. Het rapport van Wood Mackenzie waarschuwt dat een complete vervanging van China niet mogelijk is en kan leiden tot hogere kosten en vertragingen in de energietransitie.
In de volgende grafiek zien we het koersverloop van koper:
Honderden miljarden nodig om China te vervangen
De VS, Canada, Australië en Europese landen proberen China’s dominantie in de kopersector te verkleinen met subsidies en investeringen.
Wood Mackenzie waarschuwt echter dat het combineren van decarbonisatie met minder afhankelijkheid van China moeilijk is. Er zouden honderden miljarden dollars nodig zijn om China te vervangen, en de vraag naar koper kan tegen 2050 met 75% stijgen.
Bestaande mijnen zullen slechts 80% van de koperbehoefte dekken tegen 2030, wat kan leiden tot tekorten. China domineert de downstream verwerking en productie, wat een volledige vervanging onhaalbaar maakt.
Nick Pickens van Wood Mackenzie benadrukt dat het belangrijk is om de hele leveringsketen te overwegen bij pogingen om China te vermijden.
Als overheden en fabrikanten proberen te diversifiëren, weg van China, is het cruciaal om de gehele leveringsketen te overwegen, niet alleen de mijnbouwoperaties.
Hoewel de risico’s van koperleveringen kunnen worden gemitigeerd en een zekere herbalancering in verschillende landen is begonnen, betekent de schaal van China’s dominantie in de leveringsketen dat volledige vervanging niet haalbaar is.
Energietransitie vertraagd zonder China’s capaciteit
Momenteel produceert China 75% van de wereldwijde smeltercapaciteit en 80% van de fabriekscapaciteit voor koper sinds 2019. Zonder China zouden landen aanzienlijke uitdagingen ondervinden bij het opbouwen van de benodigde verwerkingscapaciteit. Dit zou de energietransitie vertragen en de kosten verhogen.
Wetgevingen zoals de Inflation Reduction Act (IRA) proberen investeringen in kritieke mineralen te stimuleren. Hoge kosten en strenge regels zorgen echter voor hindernissen.
Pickens zei:
Pragmatisme en compromissen zullen essentieel zijn om de netto-nuldoelen te bereiken zonder buitensporige kosten voor belastingbetalers.
Bron: CNBC
Foto: iStock