Als gevolg van de vaccinaties lijkt het einde van het coronatijdperk in zicht te zijn. Steeds meer beperkende maatregelen worden opgeheven en als gevolg daarvan begint de economische motor weer op stoom te raken. Mogelijk wordt de economische groei echter op dit moment overschat.

De Chinese economie wist vorig jaar als een van de weinige economieën te groeien. Volgens economen was deze economische ‘meevaller’ onder andere te danken aan het ruimhartige Chinese overheidsbeleid. Zo was er in 2020 sprake van een stevige kredietimpuls in China. In dit geval gaat het om de bedrijfsleningen die de Chinese banken verstrekken. Door het monetaire beleid kregen bedrijven veel sneller een lening dan voorheen en dit had een positieve uitwerking op het herstel van de economische groei.

Economische herstelbeweging kan van korte duur zijn

Inmiddels ziet de Chinese kredietimpuls er een stuk minder overtuigend uit. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Pictet Asset Management, te zien dat de China Credit Impulse al enkele maanden een dalende trend laat zien. En deze daling kan slecht nieuws betekenen voor de groei van de wereldeconomie. De Chinese kredietimpuls loopt immers gemiddeld een jaar vooruit op de Chinese productiesector en het verleden leert ons dat wijzigingen binnen de Chinese productiesector ook grote gevolgen heeft voor de groei van de wereldeconomie.

Deze grafiek laat zien dat de economische herstelbeweging mogelijk van korte duur kan zijn. Beleggers moeten in ieder geval rekening houden met de nasleep van de coronacrisis. En deze nasleep zal hoogstwaarschijnlijk niet zonder kleerscheuren passeren.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>