Beleggers zijn tijdens de afgelopen twee maanden alle kanten opgegooid. Zo werden de aandelenmarkten in december geconfronteerd met de slechtste beursmaand in 87 jaar tijd. Maar, tijdens de afgelopen maand was er juist sprake van de beste beursmaand in 30 jaar tijd. Wat mogen we van februari verwachten?

De rust op de financiële markten lijkt weer teruggekeerd te zijn. De overtuigende herstelbeweging heeft weten te leiden tot hernieuwd optimisme onder beleggers. Volgens Ryan Detrick, strateeg bij LPL Research, moeten beleggers niet de gevaren uit het oog verliezen. Zo is er nog steeds sprake van een handelsoorlog tussen de VS en China, een veranderend monetair landschap en onzekerheid over de groei van de wereldeconomie.

Deze maand nieuwe recordkoersen?

De S&P 500 index is inmiddels nog minder dan 10% verwijderd van nieuwe recordkoersen. Sinds het dieptepunt van december is de index met bijna 15% in waarde gestegen. Toch biedt de herstelbeweging geen enkele garantie dat we nog deze maand nieuwe recordkoersen gaan zien.

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van LPL Research, is te zien dat de maand februari de afgelopen 20 jaar – gemiddeld genomen – niet echt positief was voor Wall Street. Gemiddeld is er sprake van een kleine daling en tijdens de afgelopen 20 jaar deden alleen de maanden juni en september het slechter.