De technologiebedrijven van Silicon Valley zouden wel eens ten prooi kunnen vallen van verhoogde belastingen, alleszins vanuit Europa dan toch. Men is aan het nadenken om deze bedrijven hoger te gaan taxeren als middel om het leed van de coronacrisis te dekken. Google, Facebook en Amazon zijn de hoofddoelwitten omdat hier uiteraard veel geld valt te rapen.
Het is al een tijdje een discussie in Europa, de belastingen die grote technologiebedrijven betalen. Vorig jaar slaagden de Europese landen er niet in om overeen te komen inzake het invoeren van een uniforme ‘digitale belasting’. Daarom ligt de beslissing nu bij de OECD (Organization for Economic Cooperation and Development) en is er nog niets concreet beslist.
Frankrijk heeft bijvoorbeeld zelf een soort van ‘digitale belasting’ ingevoerd zonder overleg of afstemming met andere Europese landen en dat viel niet in goede aarde bij de Amerikanen. Het onderwerp van uniforme Europese belastingen wordt door de coronacrisis nieuw leven ingeblazen omdat een nieuwe bron van inkomsten nu aardig van pas komt.
Techgiganten
Dexter Thillien, analist bij Fitch Solutions, verwacht dat de grootverdieners eerst in het vizier zullen komen voor de verhoogde belastingen. De bedrijven die voor en na de pandemie veel omzet en winst generen. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven zoals Amazon, Facebook en Google.
The first is that they will be the companies making the most money during and after the pandemic, and the second is because there have been many moves towards digital taxation.
Indien de OECD dit jaar geen vooruitgang boekt, zal de discussie opnieuw worden gevoerd op Europees niveau. Technologiebedrijven betalen nu 9,5 procent belastingen, een pak lager dan de 23 procent die traditionele bedrijven moeten betalen. De techgiganten hebben in het verleden al laten weten dat ze niet meer belastingen zullen betalen dan ze verplicht zijn.
En het idee speelt niet alleen in Europa, ook elders ter wereld lijkt men geneigd te zijn deze bedrijven extra te gaan belasten. Brazilië, India en Indonesië hebben hier ook al over gediscussieerd vooral omdat ook hier de e-commerce flink aan een opmars bezig is.
Bronnen: CNBC
Foto: Kārlis Dambrāns – Flickr – CC BY 2.0
Zo koop je de volgende Google of Facebook
Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.