De inval van Rusland in Oekraïne heeft bijgedragen tot een historische schok op de grondstoffenmarkten. Volgens de Worldbank kunnen de prijzen van deze goederen tot eind 2024 op een hoog niveau blijven.

De stijging van de energieprijzen in de afgelopen twee jaar is de grootste sinds de oliecrisis van 1973. Zo’n forse stijging van de voedselmarkt is dan weer niet gezien sinds 2008.

Rusland is een belangrijke exporteur van olie, aardgas en steenkool. Oekraïne is een belangrijke bron van tarwe en maïs. De situatie is nog verslechterd door de snel stijgende kosten van kunstmest en de recordprijzen voor belangrijke metalen.

Hoog niveau

Na een verdubbeling van vorig jaar zullen de prijzen naar verwachting met meer dan 50% stijgen alvorens in 2023 en 2024 te dalen, aldus de Worldbank. De voedselprijzen zullen dit jaar met 22,9% stijgen, met als hoogtepunt een stijging van de tarweprijzen aldus een rapport van de instelling.

De vrees is dat de hoge prijzen voor eerste levensbehoeften gezinnen met een laag inkomen het hardst zullen treffen. Hierdoor zal de vooruitgang in het terugdringen van de armoede waarschijnlijk vertraging oplopen.

De Wereldbank besluit:

Beleidsmakers moeten elke gelegenheid aangrijpen om de economische groei in eigen land te vergroten en acties vermijden die de wereldeconomie schade toebrengen.

Bron: CNN
Foto: iStock