Treasury Secretary Janet Yellen heeft investeerders gewaarschuwd voor de gevolgen van China’s overvloed aan goedkope schone energieproducten. Dit overschot aan zonne-energie, elektrische voertuigen en lithium-ionbatterijen uit China dreigt wereldwijde marktprijzen te drukken en Amerikaanse groene fabricage te benadelen.

VS loopt achter op China

Hoewel de VS probeert haar eigen schone energie-industrie te laten groeien met nieuwe wetgeving, zoals de Inflation Reduction Act van 2022, blijft China voorlopen.

Yellen zei:

China’s overcapaciteit verstoort wereldwijde prijzen en productiepatronen en schaadt Amerikaanse bedrijven en werknemers, evenals bedrijven en werknemers over de hele wereld.

Yellen is van plan om tijdens haar bezoek aan China druk uit te oefenen op Chinese functionarissen over deze handelspraktijken.

President Biden belooft bescherming tegen oneerlijke concurrentie. De Chinese ambassade in Washington heeft nog niet gereageerd op het verzoek om commentaar.

Biden’s aanpak rondom China

Biden ontmoette Xi Jinping in november om spanningen te verminderen na jaren van onenigheid, waaronder een tariefoorlog onder Trump.

Trump overweegt tarieven te herstellen als hij herkozen wordt. De relatie tussen de VS en China blijft echter fragiel door zorgen over cybersecurity en handel.

Biden startte een onderzoek naar Chinese slimme auto’s vanwege mogelijke nationale veiligheidsrisico’s. In februari zei Biden het volgende:

Het beleid van China zouden onze markt kunnen overspoelen met hun voertuigen, wat risico’s oplevert voor onze nationale veiligheid. Ik zal dat niet laten gebeuren onder mijn toezicht.

Bron: CNBC
Foto: iStock