Voormalig Fed-voorzitter Janet Yellen heeft vorige week in Washington laten doorschemeren dat ze vreest voor een nieuwe financiële crisis. Deze vrees komt voort uit de sterk stijgende bedrijfsschulden. De regels voor het verstrekken van krediet aan bedrijven zijn de afgelopen tijd versoepeld en dat kan in de toekomst dramatische gevolgen gaan hebben.

Yellen liet weten dat zij vaak de vraag krijgt wat de Amerikaanse centrale bank kan doen indien een nieuwe crisis uitbreekt. Hoewel de rentarieven zijn gestegen van de nul niveaus af, is er nog steeds sprake van een relatief lage rentestand. Daarnaast is de kans klein dat daar in de nabije toekomst grote verandering in gaat komen. Wat dat betreft is het ‘rente-instrument’ dus niet beschikbaar bij een nieuwe financiële crisis.

Janet Yellen maakt zich zorgen om snel stijgende bedrijfsschulden

De voormalig Fed-voorzitter maakt zich op dit moment grote zorgen over de snel stijgende bedrijfsschulden. Zij vergelijkt het huidige probleem zelfs met het probleem dat zichtbaar was net voor het uitbreken van de grootste economische crisis uit de mondiale geschiedenis. Beleggers investeren op dit moment bijvoorbeeld in obligaties waarvan ze denken dat het veilig is, terwijl dit niet het geval is. Indien de economie een negatieve schok ervaart, kan volgens Yellen het aantal faillissementen sterk stijgen.

Janet Yellen liet tot slot weten dat de regels er voor moeten zorgen dat de risicovolle leningen niet verstrekt worden. Het probleem is alleen dat de wetgeving op dit moment tekort schiet. Na het uitbreken van de financiële crisis zijn er tal van nieuwe regels opgesteld om een herhaling in de toekomst te voorkomen, maar volgens haar is er nog een lange weg te gaan.