haruhiko_kuroda

De president van de Bank of Japan, Haruhiko Kuroda, verraste vriend en vijand eerder dit jaar met de invoering van een negatieve rente van 0,1%. De BoJ wil met deze maatregel de yen goedkoper maken, om zo de export te stimuleren. Maar de vraag rijst of dit beleid wel een kans van slagen heeft, nu blijkt dat veel vermogende beleggers de yen nog altijd als een aantrekkelijk belegging zien. De aangekondigde renteverlaging op 29 januari kwam als een verrassing, omdat Kuroda eerder dit jaar in het parlement nog had gezegd dat hij niet meer economische prikkels zou introduceren. De eerste dagen na de maatregel leek de rentestap het gewenste effect te sorteren. De yen werd ten opzichte van de dollar en de euro ruim 1% minder waard. Ook daalden de effectief rendementen op staatsobligaties en stegen de Japanse aandelenkoersen.

Koop de yen

Maar enkele weken later rijst de vraag of de beleidswijziging op termijn wel het gewenste effect kan bereiken, nu blijkt dat veel adviseurs hun vermogende cliënten aanraden om de yen te kopen. Zo adviseert Credit Suisse Group AG zijn private-banking cliënten om de yen te kopen ten faveure van de euro of de Zuid-Koreaanse won, omdat de Japanse munt momenteel ondergewaardeerd is tegenover de dollar. Ook Stamford Management, een vermogensbeheerder met zo’n 250 miljoen dollar aan Aziatisch vermogen onder beheer, verwacht dat de yen in de komende weken zal stijgen tegenover de dollar.

Analisten zijn sceptisch

Analisten zijn sceptisch over het beleid van BoJ-president Kuroda. Zo denkt Koon How Heng van Credit Suisse dat de BoJ meer zal moeten doen om de markt te overtuigen: “Alle pijlen wijzen nog altijd richting een sterkere yen. Kuroda zal meer moeten doen om de markten te overtuigen van de effectiviteit van zijn negatieve rentebeleid.” Jasong Wang van Stamford Management gaat zelfs nog een stap verder in zijn commentaar. Hij proeft zelfs een beetje wanhoop bij de BoJ: “De invoering van negatieve rente lijkt op een desperate actie. Eigenlijk geeft Kuroda toe dat conventioneel monetair beleid niet meer effectief is in deze tijd om de inflatiedoelstelling van 2 procent te bereiken.” Het is nog te vroeg om een definitief oordeel te vellen, maar het lijkt erop dat het beleid van de BoJ gedoemd is te mislukken…

>>> Zo behaal je rendement bij negatieve koersen <<<