De aandelenmarkten hebben al negen jaar te maken met een stijgende trend en het merendeel van de analisten is overtuigd dat die trend ook in de nabije toekomst zal standhouden. Toch gebeurt er onderhuids van alles en steeds meer signalen wijzen uit dat de huidige zeepbel wel erg groot is geworden.

De wereld is in de ban van de mogelijke handelsoorlog die boven ons hoofd hangt. Trump is duidelijk op oorlogspad geslagen en niet alleen de Chinezen worden aangepakt door de president van de VS. Zo werden er recent nog importheffingen opgelegd aan de EU voor de Europese export van aluminium en staal. Daarnaast liet Trump afgelopen vrijdag weten dat er mogelijk ook importheffingen komen op Duitse auto’s.

Technologiebedrijven maken dankbaar gebruik van de gestegen koersen

Een sector die dit jaar met kop en schouders boven de rest uitsteekt, is de technologiesector. Deze sector lijkt vooralsnog weinig last te hebben van de onrust op de financiële markten. En de technologiebedrijven maken behoorlijk goed gebruik van de goede beursprestaties, want er worden steeds meer converteerbare obligaties uitgegeven. Deze obligaties hebben het recht om ingewisseld te worden tegen aandelen. De kopers van deze obligaties betalen een extra vergoeding voor dit recht en die vergoeding is natuurlijk hoger als het onderliggende aandeel goed presteert.

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Recode, is te zien dat de trend behoorlijk is doorgeslagen. In amper 6 maanden tijd is er door technologiebedrijven al voor 13 miljard dollar aan converteerbare obligaties uitgegeven. Dit is nog meer dan in 2000 en 2007 het geval was (de vorige toppen).

Deze trend geeft wel aan hoe groot de zeepbel is geworden.