financiële stress De onderstaande kaart die we vonden op financialsense.com beslaat twee decennia waaruit valt af te lezen hoe bearmarkets en bullmarkets zich verhouden tot de financiële stress in de markten. financiële stress data s&p De stress indicator is een handige tool die beleggers kunnen waarschuwen voor eventuele crashes, maar ook opportuniteiten kunnen inluiden.

Tech Bubbel in 2000

Ook wel de ‘dot com’ bubbel genoemd. Al twee jaar voor het instorten van deze bubbel gaf de stress indicator al een waarschuwingssignaal zoals bovenstaande kaart laat zien.

S&P top uit 2007

Slechts een paar maanden nadat de stress indicator het rood in dook, moest de S&P500, maar ook de markten wereldwijd, eraan geloven. Grote koersvallen werden ingezet, zoals voor de S&P500 ook in bovenstaande kaart afgelezen kan worden. Opvallend is dat ook in 2010 en eind 2011 de stress indicator het rood in dook, maar dit geen invloed had op de markten. Wie kijkt naar de grafiek hierboven kan duidelijk zien dat het stress niveau gelijk op ging met kleine dipjes in de markt die uiteindelijk niet beantwoord werden met crashes. Een les die hieruit getrokken kan worden is dat hoewel de stress indicator betrouwbaar is en duidelijke signalen afgeeft, men hier niet blindelings op moet gaan vertrouwen. Raadzaam is om naast deze indicator ook enkele andere indicatoren te leggen om tot nauwkeurigere analyses te komen.

Wat is dan die ‘financiële stress’ indicator?

Dan nog geen onbelangrijke vraag: Wat is dan precies die ‘financiële stress’ indicator? De volledige officiële naam hiervan is “St. Louis Fed Financial Stress Index”, en kan hier gevonden worden. Het is een tool om financiële marktontwikkelingen te monitoren. Verschillende indicatoren worden in een mandje gestopt waar een formule op losgelaten wordt waaruit weer een getal komt. Hoe hoger dit getal, de hoger het stress niveau op de financiële markten. Eén parameter in dit mandje bijvoorbeeld bestaat uit het verschil tussen de rente van hele veilige obligaties en de rente van hele risicovolle obligaties. Een top in de markten voorspellen blijft een lastig vak maar redergelijke tools bieden zeker hulp bij het inschatten van de marktomstandigheden. Wil je onze mening kennen over de financiële markten? Schrijf je hieronder snel in op onze nieuwsbrief en krijg iedere week een to-the-point analyse van het Slim Beleggen team … en vergeet ook niet de BeursBijbel te lezen.