Aan de goudprijs is het niet te merken maar goud wint steeds meer aan belang in ons financieel systeem. Er zijn zelfs bedrijven die fysiek goud kopen om zich te beschermen tegen een potentiële nieuwe financiële crisis. Daarnaast blijven centrale banken en particulieren in snel tempo fysiek goud opkopen op de markt. Recent liet het bedrijf Overstock.com weten dat het voor $10 miljoen fysiek goud en zilver kocht om de lonen van zijn medewerkers te betalen moest er een nieuwe financiële crisis uitbreken. Jonathan Johnson van Overstock.com legt uit:
We denken dat er een behoorlijke kans bestaat dat de banken twee dagen, twee weken of wie weet hoe lang gesloten zullen zijn in de toekomst. We willen in een situatie zitten dat we onze activiteiten kunnen verderzetten indien dat gebeurt.
Overstock.com bezit fysiek goud en zilver in een bewaakte kluis buiten het bedrijf. Het bedrijf is slim genoeg om fysiek goud en zilver te kopen en geen ETF’s. Wanneer u een ETF koopt bezit u in feite alleen maar een stuk papier dat zegt dat u recht hebt op een bepaalde hoeveelheid fysiek goud. Dit zal in tijden van financiële crisis evenveel waard zijn als uw cash geld, mogelijk niets dus. Overstock.com heeft dus goed begrepen waarvoor fysiek goud en zilver dient: als verzekering tegen economische, monetaire en overheidsrisico’s. Deze risico’s kunnen elk moment terug uitbreken zoals zeven jaar geleden.
Goud was zelden zo populair als vandaag
Maar ook centrale banken kopen terug veel fysiek goud op de markt. Volgens het World Gold Council kochten centrale banken wereldwijd in het derde kwartaal 175 ton fysiek goud. Dit is de tweede hoogste hoeveelheid ooit op een kwartaal. Een groot deel van de aankopen komt op naam van China, dat 50 ton goud aanschafte in het derde kwartaal en Rusland met 77 ton. De particuliere vraag naar fysiek goud steeg ook in het derde kwartaal zowel in India, China, Europa, het Midden-Oosten en de Verenigde Staten. Het is dus niet omdat de papieren goudprijs in een neerwaartse trend zit dat goud niet meer populair is. Integendeel, de vraag naar fysiek goud was zelden zo hoog als vandaag.