Na de afscheiding van Bitcoin Cash en de implementatie van SegWit schiet de prijs van Bitcoin de laatste weken naar nieuwe records. Maar Bitcoin krijgt opnieuw stevige concurrentie van Ethereum. Ethereum kan een nieuw record ook al ruiken en steeg maar liefst 85% de afgelopen maand. De messen worden weer geslepen in de strijd om grootste cryptomunt ter wereld.
Ethereum is niet zoals Bitcoin. Het is eerder een blockchain platform waar veel op kan gebeuren. Vitalik Buterin legt het als volgt uit:
‘Het idee achter Ethereum is een magische computer te maken in de cloud waar iedereen programma’s naar kan sturen en iedereen programma’s kan draaien. En al deze programma’s kunnen met elkaar communiceren’.
Het platform moet al deze programma’s kunnen laten draaien zonder uit te vallen, zonder aanvallen van hackers en zonder fraude. Indien Ethereum daar in slaagt, kan het project van genie Vitalik Buterin een van de meest innovatieve projecten van de laatste decennia worden.
Er zijn dus veel meer mogelijkheden met Ethereum dan met Bitcoin. De mogelijkheid bestaat dan ook dat Ethereum op een dag waardevoller zal worden dan de uitvinder van de blockchaintechnologie.
<< Download hier onze GRATIS Crypto Gids >>
Ethereum eet aan het marktaandeel van Bitcoin
Begin dit jaar was Bitcoin nog goed voor +80% dominantie op de cryptomarkt. Midden mei daalde dit voor de eerste keer onder de 50%, voornamelijk door de sterke stijging van Ethereum.
Maar na de crypto crash van juni steeg de Bitcoin dominantie terug boven 50%. Recent deed de terugkeer van Ethereum het schip weer kantelen in het voordeel van de 2e grootste cryptomunt.
Momenteel heeft Bitcoin nog steeds een dominantie van 45% en Ethereum 21%. Maar het platform voor slimme contracten kruipt steeds dichterbij. Het kleinste verschil ooit was 7%. Als de huidige evolutie doorgaat, evolueren we opnieuw daar naartoe, en misschien zelfs meer.
Er zijn er zelfs die beweren dat Ethereum in 2018 al groter zal zijn dan Bitcoin.
3 belangrijke redenen zijn de katalysator van deze enorme groeispurt
-1. De Enterprise Ethereum Alliance (EEA)
In maart van dit jaar kondigde een groep van blockchain startups en grote bedrijven de creatie van de EEA aan. De bedoeling van deze alliantie was om een standaard in de industrie te ontwikkelen en de samenwerking te bevorderen.
Momenteel telt de alliantie al meer dan 100 leden waaronder Microsoft, JP Morgan, Intel, ING, het Toyota Research Institute, … De samenwerking wil van Ethereum een groter en betrouwbaarder platform maken.
-2. De opmars van ICO’s
Initial Coin Offerings (ICOs) is zoiets als een beursgang bij aandelen. Het is een manier waarop blockchain-startups geld kunnen ophalen in een korte periode door ‘tokens’ te verkopen. Deze ICO’s kenden een enorm succes zonder steun van wetgeving of regulering.
In 2016 werden voor $101 miljoen ICO’s uitgegeven. Begin juni stond het totaal voor 2017 al boven $300 miljoen. Veel van de initiatieven die gefinancierd worden met ICO’s hebben betrekking op het Ethereum platform die daarvoor Ethers gebruiken.
-3. Vladimir Poetin
Vladimir Poetin had recent een ontmoeting met Vitalik Buterin, de oprichter van Ethereum. Uit dit gesprek werd niet veel bekend gemaakt, maar het werd wel duidelijk dat Poetin het project Ethereum gaat steunen. De ontmoeting met de oprichter van Ethereum, signaleert dat Rusland vooral op basis van Ethereum de blockchain in het land wil ontwikkelen.
Grafiek: CoinMarketCap
Blijf op de hoogte van alle beurs- en cryptonieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>