5%. Dat is de nauwe bandbreedte waarin de S&P 500 het eerste halfjaar bewoog. De paniek was dan ook fors toen de index in vijf handelsdagen met bijna 13% onderuit schoof. En daarmee een eveneens een tsunami van doemberichten in de media ontketende. Maar, zo stelt commentator Ambrose Evans-Pritchard, laten we eens kijken naar eerdere episodes van marktpaniek:
- 1929: het verkrappende monetaire beleid van de Fed veroorzaakt pas vanaf mid-1930 de echte depressie en bearmarkt.
- oktober 1987: een crash van 22,6% volgt op onder meer twee renteverhogingen, binnen één week, in september om de dollar te steunen. De Fed bedelft daarop de economie onder liquiditeit. Het kwartaal erop groeit de economie weer met 4,4%. De beurzen vallen niet verder en beginnen aan een geleidelijk herstel.
- 1998: een hawkishe Fed-voorzitter Alan Greenspan geeft in het voorjaar aan dat hij zich zorgen maakt over stijgende inflatie. Het fragiele Verre Oosten krijgt nul op het rekest en komt in een crisis. Long Term Capital Management explodeert op Russische obligatieposities met enorme hefboom. Greenspan draait bij en verlaagt de rente driemaal. De Amerikaanse economie geen krimp en klimt naar 5% groei in het vierde kwartaal.
- 2008: ruim voor aanvang van de Lehman crisis gaan alle monetaire alarmbellen af. De groei van bedrijfsleningen in de VS krimpt het snelst sinds het begin van de metingen.
Kortom: alles draait om liquiditeit en wat centrale banken doen. En die zijn wereldwijd druk bezig met quantitative easing. De M1-geldgroei explodeerde in de eurozone in juni tot 11,8%. In de VS ligt de M3-geldgroei op 5,2%, precies goed voor een goldilocks scenario. De daling van de grondstoffenprijzen, volgens Evans-Pritchard hoofdzakelijk te wijten aan overaanbod, levert huishoudens en bedrijven ook nog eens een netto stimulans van $ 1,5 biljoen op. De economische data uit de VS waren de afgelopen maanden positief. Ook Duitsland lijkt ijzersterk. De eurozone beleeft volgens financieel onderzoeksbureau Markit nu een van de sterkste periodes van economische groei en banengroei in de afgelopen vier jaar.
China: nieuwe economische mini-cyclus
Geen vuiltje aan de lucht dus. Behalve… China. In slechts zes jaar tijd stegen de uitstaande leningen van $ 9 biljoen naar $ 27 biljoen. Alleen al wat er bij kwam is groter dan de gezamenlijke banksystemen van de VS en Japan. En dat terwijl het marginale effect van elke verse nieuwe yuan op de groei daalde van 80% tot dichterbij 25%. Maar ook in China zijn er voortekenen dat de economie weer aan gaat trekken. De overheidsuitgaven groeien weer met 13%. En de huizenmarkt komt na een aantal maatregelen weer tot leven. Evans-Pritchard:
Een nieuwe stop-go-cyclus begint van de grond te komen. Iedere keer is de groei zwakker, maar het is nog steeds genoeg om de ontknoping tot volgend jaar uit te stellen. En volgend jaar is een tijdperk in de financiële markten.
Hij concludeert dan ook:
Het is tot nu toe een angstaanjagende zomer. Het komt uiteindelijk neer op een oordeel over de vraag of deze wirwar van krachten in de wereldeconomie de start inluiden van een nieuwe ontwrichtende crisis, of dat het bij een rimpeling blijft. Voor nu weiger ik me aan te sluiten bij de pessimisten.
<<< Verdien meer geld met deze gratis ULTIEME Trading Almanak >>>