Afgelopen vrijdag ontvingen we de Amerikaanse arbeidscijfers. Op het eerste gezicht zagen deze cijfers er behoorlijk rooskleurig uit. Zo daalde de werkloosheid tijdens de afgelopen maand van 3,9 naar 3,7 procent. Tevens werden er 134.000 nieuwe banen aan de economie toegevoegd. Dat laatste viel alleen een beetje tegen.

Na publicatie van de cijfers wist de dollar tijdens de eerste minuten flink wat waarde te winnen ten opzichte van de euro. Een paar minuten later moest de dollarstier alleen al deze winst weer prijsgeven. Beleggers realiseerden zich namelijk dat de banengroei lager was dan verwacht. Zo hadden de economen gerekend op een banengroei van 168.000.

Amerikaanse arbeidscijfers vormen een bedreiging voor de economie

Op de bovenstaande illustratie, afkomstig van MarketWatch, zijn de belangrijkste kerncijfers omtrent de Amerikaanse arbeidsmarkt in beeld gebracht. Het gemiddelde loon nam toe met 2,8%. Het gros van de economen verwacht dat die loonstijging binnen enkele maanden de grens van 3% zal gaan bereiken. Deze stijging zou veroorzaakt worden vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. En in dat geval ontstaat er min of meer een concurrentiestrijd tussen werkgevers onderling om de beste werknemers in huis te halen.

Overigens is het nog maar de vraag of de huidige werkloosheidscijfers zo rooskleurig zijn. Het werkloosheidspercentage beweegt op de laagste stand sinds december 1969 en dat hoeft helemaal geen goed nieuws te betekenen. In dat jaar zag ook niemand een recessie aankomen, maar toch begon de economische malaise in januari 1970. Een tekort aan mensen kan de economische groei immers ook sterk afremmen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)