De wereldwijde aandelenmarkten hebben tijdens de afgelopen maand flink terrein moeten inleveren. Toch wisten de meeste indices nog tijdens de laatste handelsdagen van oktober de schade enigszins te beperken. Ondanks deze late herstelbeweging noteren de aandelenmarkten nog steeds een stuk lager dan een maand geleden het geval was. Biedt dat koopkansen?

Het cijferseizoen is in volle hevigheid losgebarsten. Over het algemeen ziet het winstplaatje er behoorlijk goed uit. Dit is met name het geval in Amerika, aangezien Amerikaanse bedrijven profiteren van de belastingverlagingen van Donald Trump. Daarnaast zien de toekomstverwachtingen er nog steeds uitstekend uit.

Zijn Amerikaanse aandelen koopwaardig?

En omdat de toekomstverwachtingen er nog steeds prima uitzien, zijn de Amerikaanse aandelen op dit moment goedkoop te noemen. Tenminste, dat is de conclusie die Ryan Detrick trekt als hij de huidige gemiddelde voortgezette koers-winstverhouding van S&P 500 aandelen vergelijkt met het historisch gemiddelde. Deze voortgezette koers-winstverhouding houdt rekening met de toekomstige winsten.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van LPL Research, is te zien dat de gemiddelde voortgezette koers-winstverhouding (S&P 500) tijdens de afgelopen weken een duikvlucht heeft genomen. Dit wordt veroorzaakt door de dalende beurskoersen.

Uiteraard hoeft dit niet te betekenen dat Wall Street de komende maanden flink in waarde zal stijgen. Wel geeft deze grafiek aan dat het gemiddelde Amerikaanse aandeel op dit moment, op basis van de voortgezette-koerswinstverhouding, relatief gezien goedkoop is.