Een jaar geleden zag de beurswereld er nog compleet anders uit. Destijds had het pessimisme nog de overhand op de beursvloer. Inmiddels voelt dat alweer als een eeuwigheid geleden, want het optimisme is vandaag de dag niet meer weg te denken. Maar, mogelijk is dat ook wel het grote probleem.

Al maandenlang zitten de beurskoersen in de lift. Bijna wekelijks worden de recordkoersen verder aangescherpt en alle donkere wolken lijken ineens verdwenen te zijn. Niet vreemd dus dat steeds meer beleggers terugkeren naar de beursvloer. Als gevolg daarvan is het ‘cashniveau’ gedaald naar een niveau dat we tijdens de afgelopen 30 jaar slechts vier keer eerder hebben gezien.

Het optimisme op de beursvloer vormt een bedreiging voor de beursrally

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van SentimenTrader, is te zien dat beleggers op dit moment massaal inzetten op verder stijgende beurskoersen. Slechts vier keer eerder ging er zo’n groot gedeelte van het beleggersvermogen naar aandelen. Als gevolg hiervan is het cashniveau gedaald naar een zeldzaam laag niveau.

Op de grafiek is echter ook te zien dat een dergelijk optimisme bij beleggers helemaal geen goed nieuws hoeft te betekenen. Tijdens die voorgaande keren werden de beurzen immers niet veel later geconfronteerd met een beurscorrectie. Warren Buffett leert ons niet voor niets dat we angstig moeten zijn als anderen hebzuchtig zijn.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>