De afgelopen tijd zijn er teleurstellende macrocijfers verschenen vanuit de VS. En dat kwam voor veel economen als een verrassing, want de Amerikanen waren tot nu toe de sterkhouders binnen de wereldeconomie. De economen van Citigroup rekenen dit jaar niet meer op positieve economische verrassingen vanuit de VS.

De Amerikaanse zakenbank Citigroup heeft een economische indicator ontwikkeld die meet hoe groot de kans op positiever dan verwachte macrocijfers is. Deze indicator staat beter bekend onder de naam ‘CESI’. En de Citigroup Economic Surprise Index is op het laagste niveau terecht gekomen sinds het jaar 2017.

Citigroup Economic Surprise Index voorspelt onheil

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Citigroup, is de vrije val van de Citigroup Economic Surprise Index in beeld gebracht. Sinds het begin van het jaar 2018 is er al sprake van een dalende trend. Op dit moment is er zelfs sprake van een negatieve notering van -70. Een niveau dat voor het laatst in het jaar 2017 bereikt werd.

Deze indicator laat zien dat de macrocijfers van de afgelopen maanden wel erg teleurstellend zijn geweest. Daarnaast houdt deze indicator ook rekening met de verwachtingen voor de komende tijd. Volgens de economen van Citigroup hoeven we niet te rekenen op een geweldig Amerikaans economisch klimaat.

Ondanks het feit dat de Citigroup Economic Surprise Index dus onheil voorspelt, hoeven de beurzen hier gek genoeg geen last van te krijgen. Zo blijkt uit onderzoek van Bull Markets Co dat de CESI zich al 91 dagen lang in ‘negatief terrein’ bevindt. In het verleden noteerde de S&P 500 index in dat geval één jaar later in 88% van de gevallen hoger. Betekent slecht nieuws, goed nieuws voor de beurzen?