rendement Gespreid beleggen in traditionele markten, heeft beleggers in de jaren na de financiële crisis rijkelijk beloond. Het was een periode waarin vrijwel elke belegging het relatief goed gedaan heeft. Maar simpelweg vertrouwen op ‘long only beta’ voor rendement is vanwege de huidige turbulentie in de wereldwijde markten niet langer voldoende. Aldus Talib Sheikh, multi-asset fondsmanager bij J.P. Morgan Asset Management.

Rendement traditionele beleggingen

Waar Sheikh 2 jaar geleden nog meer dan de helft van zijn portefeuille onderbracht in een traditionele combinatie van aandelen en obligaties, zijn deze traditionele beleggingscategorieën inmiddels minder aantrekkelijk geworden in zijn ogen. Daarom kijkt Sheikh naar minder gecorreleerde, geavanceerde strategieën zoals relatieve waarde, derivaten en dynamische hedging. Inmiddels geeft hij aan dat 60 procent van de portefeuille nu belegd is in geavanceerd risico en slechts 40 procent in traditionele risicoactiva. Voor beleggers ziet hij enkele belangrijke macro-economische thema’s die de markten domineren. De eerste is een geleidelijk groeiherstel in Europa. ‘Zodra de situatie in Griekenland stabiliseert, zouden de rugsteunen van een zwakkere euro, een verbeterend vertrouwen in de eurozone en een opleving van de kredietcyclus Europese risicovolle beleggingen omhoog moeten stuwen’, zo schrijft Sheikh in een note.

Rendement dankzij Amerikaanse economie

Verder wijst Sheikh op de Amerikaanse economische kracht. Zo blijft de werkgelegenheid herstellen, is de inflatie stabiel en kan de Amerikaanse consument profiteren van lagere olieprijzen en de bedrijfsbalansen zijn sterk. Hij denkt daarnaast dat de Fed dit jaar zal beginnen met het verhogen van de rente, wat waarschijnlijk zal leiden tot enige volatiliteit bij aandelen. Toch duidt de geschiedenis er volgens hem op dat dit van korte duur zou moeten zijn. Dat is helemaal het geval als betere groeivooruitzichten de reden zijn voor de beleidsaanscherping van de Fed, en dat is waarschijnlijk het geval. Sheikh is dan ook optimistisch over de vooruitzichten voor Amerikaanse aandelen, ondanks dat ze al 6 jaar lang hun weg omhoog weten te vinden. In tegenstelling tot veel andere fondsbeheerders is de aanstaande renteverhoging voor hem dan ook geen reden om afstand te nemen van Amerikaanse aandelen. >>> In 10 stappen een beursmiljonair worden <<<