Ethan Bloch is de 30-jarige oprichter van Digit. Digit is een automatisch spaarprogramma dat uw inkomsten en uitgaven via een algoritme in het oog houdt en automatisch geld transfereert naar uw spaarrekening wanneer dat mogelijk is. Deze jonge 30-er heeft dan ook een heel andere kijk op sparen dan de oudere generatie. Geld sparen is goed, maar niet ten koste van alles. Er zijn altijd alternatieven. De oudere generatie wil dat mensen eerst sparen en daarna hun geld uitgeven. Ethan Bloch is het daar niet mee eens. Hij raadt jongeren dan ook aan om van het leven te genieten én geld te sparen. Hoe doet u dat dan, geld sparen en toch uw dromen realiseren? Ethan Bloch doorbreekt enkele mythes over sparen:
# Het is belangrijk om een job te vinden en direct aan pensioensparen te doen
Bloch vindt het veel belangrijker dat jongeren nadenken wat ze met hun geld willen doen. Het is belangrijker om na uw studies een paar jaar na te denken hoe uw financieel leven er moet uitzien op lange termijn. Wanneer u daar een goed beeld van hebt, is het een kwestie van de inkomsten en uitgaven in lijn te brengen met elkaar om uw doel te bereiken. Dit is voor iedereen anders.
# Een kredietkaart is gevaarlijk
Ethan Bloch raadt juist aan om een kredietkaart te nemen. Het komt er op neer om de kredietkaart niet te gebruiken als een kortetermijnlening. Ga verantwoord om met een kredietkaart en laat de limiet beperken tot €500. Op deze manier wordt het gebruik van een kredietkaart een goede leerschool.
# Koop een huis
Tegenwoordig is een huis kopen heel duur. In vele gevallen is huren beter dan kopen. Wanneer u een huis huurt, heeft u veel minder kosten. Dit verschil kunt u sparen of investeren waardoor u meer geld kunt verdienen dan de waarde van uw huis opbrengt.
# Beleggen is moeilijk
Het is in feite heel gemakkelijk om geld te beleggen. Beleg met een langetermijnhorizon via een indexfonds. Behoudens een nieuwe wereldoorlog of het einde van de aarde zal een indexfonds op lange termijn altijd uw vermogen opbouwen. Koop een indexfonds en kijk er niet meer naar, zo simpel kan het soms zijn. Op zoek naar een alternatief voor uw spaargeld? Lees de FondsenGids.