Airbnb trio

Lang voordat Airbnb mensen overtuigde om bij andere mensen te gaan slapen en uitgroeide tot een bedrijf met een waarde van $25 miljard, was het project slechts een idee om wat extra zakgeld te verdienen. Het ontstaan van Airbnb ging niet over een nacht ijs. Op 9 jaar tijd bouwden de 3 eigenaars een onwaarschijnlijke business uit, maar daar gingen afwijzingen en ontbijtgranen van Barack Obama aan vooraf. Dit is het verhaal van  Brian Chesky, Joe Gebbia en Nathan Blecharczyk.

2007

Alles begon met een e-mail van Joe Gebbia naar zijn kamergenoot Brian Chesky: e-mail Airbnb De 2 kamergenoten konden in 2007 hun huur niet meer betalen. Aangezien er op dat moment een designer-conferentie aankwam in San Francisco besloten ze 3 luchtmatrassen te verhuren met een ontbijt erbij. Door de conferentie zouden alle hotels vol zitten. Op deze manier konden ze de plaats van hun appartement verhuren aan diegene die geen slaapplaats meer hadden in San Francisco. Ze creëerden hiervoor de website airbedandbreakfast.com. De eerste gasten waren 2 mannen en 1 vrouw die ieder $80 betaalden om op de luchtmatrassen te slapen. Amol was een van die eerste gasten.

2008

Brian Chesky en Joe Gebbia dachten dat ze een goed idee te pakken hadden en haalden hun voormalige kamergenoot Nathan Blecharczyk bij het project. Ze lanceerden hun idee een tweede keer, maar niemand merkte het op. In 2008 probeerden ze het een derde keer, ze hadden slechts 2 klanten – waaronder Brian Chesky. Tegen de zomer van 2008 hadden ze een nieuwe versie klaar waarmee ze naar investeerders gingen. Een plaats boeken had maar 3 clicks nodig. Ze nodigden 15 investeerders uit: ze ontvingen 8 weigeringen en 7 kwamen er niet opdagen.

Opmars Airbnb

Vol schulden waagden ze een nieuwe poging eind 2008 tijdens de presidentscampagne van Barack Obama in Denver. Ze dachten opnieuw dat er geen plaats zou zijn in de hotels. Omdat de site geen geld opbracht, verkochten ze ontbijtgranen van Barack Obama. Op de dozen stond informatie over hun idee. Deze strategie bracht $30.000 op. Obama o's

2009

Hierna werd hun idee opgepikt door een eerste durfkapitaalfonds. Paul Graham gaf hen cash en training in ruil voor een klein deel van het bedrijf. De 3 werkten zo in 2009 hun idee verder uit. In maart van dat jaar veranderden ze de naam naar Airbnb. In april investeerde Sequoia Capital $600.000.

2010

Op dat moment begon de echte groei van Airbnb. In 2010 leefde Brian Chesky zelf gedurende enkele maanden in Airbnb locaties omdat het aantal werknemers in hun appartement te veel werd. In 2011 – 4 jaar na de eerste matras – was Airbnb actief in 89 landen en boekte het platform de eerste keer de kaap van 1 miljoen boekingen.

2011

Later in 2011 investeerde verschillende durfkapitaalfondsen in totaal $112 miljoen waardoor Airbnb voor de eerste keer meer dan $1 miljard waard was. Het bedrijf dat begon met 3 luchtmatrassen en 2 failliete kamergenoten is nu meer dan $25 miljard waard.

>> Zelf geen Idee? Wordt BeursMiljonair in 10 eenvoudige stappen <<