Uber werd opgericht in 2010 in San Francisco. Via een eenvoudige app legde Uber de aloude taxidiensten het vuur aan de schenen. Vijf jaar later is Uber een van de meest waardevolle niet-beursgenoteerde bedrijven ter wereld met een waardering van $40 miljard. Hoe nam Uber zo snel de wereld over? Uber is op zeer korte tijd een meester geworden in lobbying. Drijvende kracht achter het succes van Uber is David Plouffe. Plouffe is de meedogenloze ex-campagnemedewerker van Barack Obama. Plouffe was het brein dat Obama President van de Verenigde staten maakte. In geen tijd creëerde Uber een ware lobbymachine. De promotor van nieuwe technologie gebruikt een van de oudste truckjes uit de doos: politieke macht. Het heeft momenteel ongeveer 250 lobbyisten en 29 lobby firma’s in dienst. Dat is 1/3 meer dan bijvoorbeeld Wal-Mart.
Bij Uber zijn ze het ook niet gewoon om een ‘Nee’ als antwoord te krijgen. Dat wil vooral zeggen dat ze zich niet zomaar neerleggen bij een ‘Nee’. De werkwijze van Uber stuit dikwijls op veel verzet bij vele instanties, maar Uber doet gewoon zijn ding en handelt de wettelijke problemen later af. Wanneer bepaalde gebieden moeilijk doen, palmt Uber de nabijgelegen gebieden in waarna ze zich een weg naar hun doel werken. Op die manier drijven ze de druk op en gaat men dikwijls alsnog door de knieën. Naast een uitgebreide lobbygroep heeft Uber ook een eigen studiedienst. De resultaten van die studiedienst wijzen allemaal in het voordeel van Uber. Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat veel meer Uber auto’s dicht bij een transit station staan, dat Uber chauffeurs veel minder lang moeten wachten en vooral dat ze veel meer verdienen. Dit maakt Uber bijzonder aantrekkelijk.
Uber geeft nooit op
Als Uber iets wil bereiken, gaan ze er ook volledig voor. Zo worden de leden van een gemeenteraad die moet beslissen over de legaliteit van Uber dagelijks telefonisch gecontacteerd of bestookt met e-mails. Uber bijt zich als een pitbull vast in zijn prooi en laat het niet meer los. Uber moet heel dikwijls een gevecht aangaan om zijn doel te bereiken. Op vele plaatsen slagen ze er in, maar er moeten nog veel gevechten geleverd worden zowel binnen als buiten de Verenigde Staten. Dit kost het bedrijf handen vol geld, maar het is noodzakelijk om het gevecht met de taxi-industrie te winnen.