De markten zijn de afgelopen weken behoorlijk volatiel geweest en dat is voor een groot deel te danken aan de economische strubbelingen in China. Zo vrezen de beleggers op dit moment voor een harde landing van de Chinese economie en wisselen daarom massaal hun aandelen in voor cash. Julian Emanuel, strateeg bij UBS, heeft een tijdje geleden de afgelopen twee toppen van de S&P 500-index uitgebreid geanalyseerd. Wellicht kunnen we nu wat van deze toppen leren.
Op de bovenstaande grafiek kunnen we zien hoe de toppen er in het jaar 2000 en 2007 uit zagen. We weten allemaal nog wel dat we toen een aantal weken na het bereiken van de top te maken kregen met een flinke prijsval op de aandelenmarkten. Allereerst valt op dat we niet zomaar ineens te maken krijgen met een top. We zien namelijk dat er eerst een aantal zigzag-bewegingen aan vooraf gaan. De gedachte dat een top altijd wordt gezet zodra we in één rechte streep naar beneden bewegen, is dus onterecht. Juist op een top zien we namelijk flinke fluctuaties. Dit komt volgens Emanuel onder andere, omdat hoge volatiliteit er voor zorgt dat aandelen meer met elkaar gaan correleren: ‘Hoge volatiliteit loopt hand in hand met een correlatie, dit wil zeggen dat veel aandelen eenzelfde beweging laten zien’. Met andere woorden: als er een hoge mate is van correlatie, dumpen beleggers alles zonder te kijken naar specifieke fundamenten. Het is iets dat we vaker hebben gezien in voorgaande crashes.
Krijgen we nu weer te maken met een crash?
Business Insider heeft ook de huidige grafiek van de S&P 500 index onder de loep genomen. Op de bovenstaande grafiek is zichtbaar dat we de afgelopen weken ook te maken hadden met flinke bewegingen en hoge volatiliteit. Vorige week wisten we bijvoorbeeld het verlies aan het begin van de week nog volledig goed te maken. Uiteraard voorspelt deze grafiek niet dat we nu opnieuw te maken gaan krijgen met een top. Het maakt echter wel duidelijk dat we nu opnieuw te maken hebben met zigzag-bewegingen. Business Insider raadt daarom ook aan om de bewegingen maar goed in de gaten te houden, een gewaarschuwd belegger telt immers voor twee.