Beleggers blazen bubbels

Al jaren lang vertelt men u dat beleggen in een indexfonds de beste en gemakkelijkste manier is om uw vermogen te doen stijgen. Maar Tim O’Neill van Goldman Sachs is het daar niet mee eens. Wanneer te veel beleggers passief gaan beleggen, werkt de aandelenmarkt niet meer. Dit kan grote gevolgen hebben. Wanneer passief beleggen een te groot deel van de aandelenmarkt uitmaakt, werkt de aandelenmarkt niet meer. De aandelenmarkt heeft passieve en actieve beleggers nodig. Wanneer iedereen een passieve belegger wordt, zijn er geen kopers meer op de aandelenmarkt. Passief beleggen is immens populair geworden door de creatie van talloze indexfondsen en –ETF’s. Momenteel zijn er al biljoenen onder beheer bij deze fondsen. Tim O’Neill noemt dit een potentiële bubbelmachine.

Aandelenmarkt zit vol gevaren

Actief beleggen wil zeggen dat de beheerder beter presteert dan de algemene markt. Door de constante en pertinente stijging van de laatste jaren is dit echter zeer moeilijk geworden. Active beleggers rekenen meer kosten aan voor een lager rendement. De stap naar passief beleggen is dan snel gezet. Zo zei O’Neill:

Het probleem met passief beleggen wordt de omvang. Op een gegeven moment wordt de markt van passief beleggen te groot. De aandelenmarkt werkt op autopiloot. De markt heeft actieve en passieve beleggers nodig. Als iedereen passief belegt, is er niemand meer om aandelen van te kopen. Uw bèta is mijn alfa en omgekeerd.

Een andere probleem bij passief beleggen is dus die autopiloot. In periodes van over- of onderwaardering zit een hele groep beleggers aan de verkeerde kant van de trade. In periodes van over- of onderwaardering heeft men mensen nodig die beslissingen kunnen en durven nemen om zo het verschil maken.

<<< Download de gratis Beursbijbel: 10 Geboden voor iedere Belegger >>>