Vorig jaar hadden Zuidoost-Aziatische technologie start ups een gezamenlijke waardering van $340 miljard. Volgens durfkapitalist Jungle Ventures zou dit cijfer tegen 2025 kunnen verdrievoudigen. Jungle verwacht dat in de komende vier jaar de waarde van startende technologiebedrijven in de regio gezamenlijk zal stijgen tot $1 biljoen.

Voor zijn berekeningen heeft de durfkapitalist gekeken naar openbaar beschikbare informatie over 31 startende ondernemingen met een minimumwaardering van $250 miljoen. Het hield ook rekening met zaken als durfkapitaaltransacties die mogelijk niet openbaar werden gemaakt.

Hoewel er met zoveel mogelijk is rekening gehouden, is de kans reëel dat het huidige cijfer van $340 miljard nog een onderschatting is. In de realiteit zou dit nummer veel hoger kunnen liggen. Wanneer je kijkt naar het groeitempo van de laatste 3 tot 5 jaar in de regio, zou de gezamenlijke waardering van $1 biljoen nog voor 2025 bereikt kunnen worden als de groei blijft aanhouden.

Potentieel

Zuidoost-Azië is een regio met een enorm groot potentieel. De regio telt ongeveer 400 miljoen internetgebruikers waarvan 10% van hen in 2020 voor het eerst online is gegaan. De interneteconomie in Singapore, Maleisië, Indonesië, de Filipijnen, Vietnam en Thailand – de grootste economieën in de regio – zal tegen 2025 naar schatting meer dan $300 miljard bedragen.

Hiernaast speelt de overvloed aan kapitaal in Zuidoost-Azië in het voordeel van de startende ondernemingen. Zuidoost-Aziatische start ups hebben naar verluidt in de eerste drie maanden van het jaar een recordbedrag van $6 miljard opgehaald.

De start ups in de regio kunnen ook gebruik maken van het zogenaamde “last mover advantage”. Deze bedrijven hebben het voordeel dat ze kunnen leren van de successen, maar ook van de mislukkingen, van hun collega’s in de Verenigde Staten, China en India.

Bron: CNBC

Foto: iStock