Gisteren heeft Jacob Zuma, president van Zuid-Afrika, totaal onverwachts zijn minister van Financiën ontslagen. Het besluit komt in een periode dat de Zuid-Afrikaanse economie onder zware druk staat, en harde maatregelen nodig zijn om het land weer uit de misere te helpen. Zowel de bevolking als de markt reageerde dan ook vol ongeloof op het besluit van Zuma.
Zuma’s aankondiging dat minister van Financiën Nhlanhla Nene zal worden vervangen door politicus David van Rooyen, resulteerde in een forse daling van de rand tegenover de dollar. Ook aandelen kelderden massaal en obligaties tuimelden omlaag.
Niet alleen de financiële markten reageerden vol onbegrip. Ook het Zuid-Afrikaanse volk was verbijsterd. #ZumaMustFall stond bovenaan de lijst met Twitter hashtag’s in Zuid-Afrika en talk shows werden massaal belaagd door kijkers die het aftreden van Zuma eisten.
The Congress of South African Trade Unions, de grootste vakbond en groot supporter van het ANC, stelde in een verklaring dat men “geschokt en zeer bezorgd” was.
Eigen belang Zuma
“Het is een ramp,” zei Pierre du Toit, professor aan de Universiteit van Stellenbosch. “De beslissingen die Zuma neemt, zijn enkel en alleen in zijn eigen belang. Hij begrijpt helemaal niets van de globale economische wereld waarin we leven.”
Zuid-Afrika staat onder zware druk om economische hervormingen door te voeren. Veel staatsbedrijven worden slecht geleid en omkoping is aan de orde van de dag. Daarnaast staat het land er financieel slecht voor. Onder meer de lage grondstoffenprijzen alsook de groeivertraging in China hebben geleid tot grote tekorten in de financiële begroting.
Grens overschreden
“De regering heeft een grens overschreden die het de laatste 20 jaar niet heeft getreden,” zo stelt Steven Friedman, directeur van het Center for the Study of Democracy, tegenover Bloomberg.
“Dit is de eerste keer dat een minister van Financiën is ontslagen sinds 1994. De enige perceptie die nu in het land bestaat, is dat hij is ontslagen omdat hij zijn werk goed deed. Nene stond bekend om zijn harde lijn inzake fiscale discipline.”
Ook Mmusi Maimane, leider van de belangrijkste oppositiepartij Democratic Alliance, is die mening toegedaan: “Het is algemeen bekend dat Nhlanhla Nene de overheidsuitgaven drastisch wilde inperken. Hij werd een te groot blok aan het been voor president Zuma, die juist meer geld wilde uitgeven. Dit is het zoveelste voorbeeld waaruit blijkt dat de president zichzelf op de eerste plaats zet, en Zuid-Afrika op de tweede plaats.”
>> Schrijf u in op de gratis nieuwsbrief van Slim Beleggen <<