De Amerikaanse dollar lijkt zijn steun kwijt te zijn, begin vorig jaar dacht men nog aan een pariteit met de euro. Vandaag de dag ziet dat plaatje er helemaal anders uit. Je kan moeilijk zeggen dat de dollar sterk in zijn schoenen staat. Verschillende marktkenners voorspellen dat de zwakke dollar een gunstig effect zal hebben op grondstoffen en cyclische aandelen.

Goed nieuws voor grondstoffen en cyclische aandelen, de Amerikaanse dollar is namelijk flink aan het verzwakken ten opzichte van de andere valuta. Voornamelijk metalen zullen goed gaan presteren. Dat beweren althans een handvol analisten en experts, waaronder DoubleLine CEO Jeffrey Gundlach.

Gundlach verwacht dat grondstoffen het dit jaar beter zullen gaan doen dan aandelen. Volgens hem is de tijd rijp voor een inhaalbeweging. De dollar staat op zijn laagste punt in drie jaar, dat zal volgens hem ongetwijfeld worden vertaald in een fors herstel bij cyclische aandelen en grondstoffen.

Zijn mening wordt gedeeld door analisten en experts. De zwakke dollar, in combinatie met de sterke euro en de groeiende globale economie, zal een boost geven aan de vraag naar grondstoffen wereldwijd. Dat scenario zou twee tot drie jaar kunnen aanhouden want meestal kent de dollar niet één, maar meerdere slechte jaren na elkaar.

Grondstoffen omhoog

Het positieve signaal is alvast merkbaar aan de prijzen van onder andere koper, palladium en goud. De afgelopen twee tot drie maanden werden deze metalen opnieuw opgepikt door beleggers en investeerders. De correlatie tussen de dollar en grondstoffen is een historische en absolute zekerheid.

Volgens de theorie van Gundlach gaan grondstoffen dus ontwaken uit een lange en diepe ‘winterslaap’. Dat betekent ook dat ‘energy commodities’ zoals gas, olie en kolen opnieuw een opwaartse stoot zullen krijgen dit jaar. De Wereldbank verwacht voor deze laatste een stijging van 4 procent.

Bronnen: Beursduivel, CNBC

Foto: Pxhere

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>