Finland zet als eerste land ter wereld stappen naar een basisinkomen maar het land is niet meer alleen. In Zwitserland gaan er ook stemmen op om een basisinkomen in te voeren. Dit zal deels betaald worden door belastingen en door het verlagen van de sociale voorzieningen. Dit zet echter de deur open naar geld printen rechtstreeks voor het volk, een zeer gevaarlijk experiment.

Inwoners in Zwitserland mogen zich in een referendum gaan uitspreken over de invoering van een basisinkomen. Het idee komt van een groep intellectuelen bestaande uit artiesten en schrijvers. Zij gaan er van uit dat de mensen gaan blijven werken indien ze ook een basisinkomen krijgen. Maar uit een onderzoek blijkt dat 1/3 van de bevolking zou overwegen om te stoppen. Het initiatief gaat uit van een basisinkomen van $2.500 per volwassene en $750 per kind.

Dit zou de federale overheid naar schatting $215 miljard per jaar kosten. Men zou dit willen betalen door $155 miljard belastingen te heffen en $60 miljard sociale voorzieningen af te bouwen. Dit komt neer op 30% van het bbp. De initiatiefnemers willen de link tussen arbeid en inkomen verbreken. Dat brengt Zerohedge naadloos bij een quote van Margaret Thatcher:

“Eventually you run out of other people’s money!!”

Een basisinkomen voor iedereen

Het idee groeit over heel de wereld

Zoals gezegd zet Finland de eerste concrete stappen maar ook Citibank’s chief economist en de CEO van de grootste investeringsbank in Australië voorspellen dat het tijdperk van ‘helikoptergeld’ nabij is. ‘Helikoptergeld’ wil zeggen dat de centrale bank het geld rechtstreeks aan de burger geeft. Met de invoering van een basisinkomen komt het tijdperk van ‘helikoptergeld’ een serieuze stap dichterbij. Als mensen niet meer gaan werken omwille van het basisinkomen, zal de overheid te weinig belastingen kunnen innen.

En wie gaat die tekorten dan financieren? Juist, de centrale bank. Zo gaat het geld niet meer naar de banken maar naar de mensen, een zeer explosieve cocktail. Het probleem is dat ‘helikoptergeld’ nog steeds niet garandeert dat de mensen het geld ook effectief gaan uitgeven, wat de overheden en centrale banken juist willen. De bevolking zal zo’n idee niet afslaan. Wie wil er nu niet gratis geld hebben? Maar men vergeet dan al snel hoe absurd de situatie geworden is en hoe snel alles uit de hand kan lopen.