zwitsers_header Zwitserse bedrijven en particulieren zijn verontrust over de negatieve rentes en de ruime geldpolitiek van de SNB, de Zwitserse centrale bank. Meer en meer nemen zij het geld op van hun rekeningen en slaan ze de biljetten elders op, zo schrijft de Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Uit data van Credit Suisse blijkt dat het aantal CHF 1.000-biljetten in omloop in augustus zo’n 10% hoger lag dan een jaar eerder. En sinds 2008 is het aantal duizend-biljetten zelfs bijna verdubbeld, van 22 miljoen naar 42,7 miljoen stuks. Zowel de crisis als de lage rentes leidden tot deze explosieve vraag naar contant geld.

Zwitsers kampen met te sterke munt

Beleggers beschouwen de Zwitserse franc als een veilige haven. Al tenminste sinds de jaren 1990 stijgt de franc tegen de euro. De munt apprecieerde met name na 2008 enorm, tot groot ongenoegen van de SNB. Een duurdere munt is slecht voor de export en leidt tot import van deflatie. De centrale bank stelde in 2011 dan ook een vloer van 1,20 franc per euro in. eurchf_zwitsers Maar dat bleek dweilen met de kraan open. In januari dit jaar gaf de SNB het op en liet het de koppeling van de franc met de euro los. Tegelijkertijd verlaagde de centrale bank de rente naar -0,75%, nadat het in december al de rente op -0,25% zette.

zwitsers_bankrekening

De banken zijn absoluut niet happig om dit tarief door te berekenen aan hun klanten. Tot dusverre gold overal een nultarief. Maar op 16 oktober kwam het eerste schaap over de dam. De Alternative Bank Schweiz kondigde aan per 1 januari 2016 een rente van -0,125% te gaan hanteren op rekening courant tegoeden. Boven de CHF 100.000 gaat zelfs direct het SNB tarief van -0,75% gelden. Bovendien gaan de servicetarieven omhoog. En dan is er nog de kans dat ECB-president Mario Draghi in december meer QE aankondigt, wellicht in combinatie met nog een renteverhoging. Zo’n besluit zal opnieuw druk zetten op de SNB. En daarmee op de banken om de ‘boeterentes’ door te berekenen aan rekeninghouders. Erg diep kunnen centrale banken niet de min in met de rentes, anders neemt natuurlijk iedereen zijn geld op. Maar ook daar zijn oplossingen voor te bedenken. Zo opperde Willem Buiter, de bekende econoom van Citibank, in april dit jaar het idee om contant geld te verbieden of extra te belasten, nadat eerder academici die gedachte lieten vallen. Hoe dan ook wordt fysiek goud zo een steeds aantrekkelijker alternatief.

<<< We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld >>>