dollar2

Sinds de verkiezingsoverwinning van Trump is er binnen de financiële markten heel wat veranderd. Zo heeft de Mexicaanse peso heel wat terrein moeten inleveren en ook de Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven die afhankelijk zijn van Mexico hebben de nodige beurswaarde moeten inleveren.

dollar

De dollar beleeft daarentegen op dit moment een goudentijd. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de Bloomberg Dollar Spot Index sinds de overwinning van Trump flink in waarde is gestegen. Sinds dat moment is er al sprake van een stijgende trend en er zijn heel wat analisten die verwachten dat die trend zich ook de komende tijd zal gaan voortzetten.

De dollar beweegt binnen een stijgende trend

Toch is het nog maar de vraag of de dollar daadwerkelijk zo goed zal gaan presteren onder de aanstaande nieuwe Amerikaanse president. Mocht Donald Trump immers werkelijk zijn plannen gaan voortzetten, dan kan het protectionisme er ook voor gaan zorgen dat de handelspositie van Amerika verzwakt.

Daarnaast moet Trump nog maar bewijzen dat zijn plannen daadwerkelijk goed zullen gaan uitpakken. Op het moment dat een merk als Apple niet meer een beroep kan doen op goedkope buitenlandse arbeidskrachten, zal de kostprijs van een iPhone omhoog gaan. En dit kan niet alleen gevolgen hebben voor de verkoopprijs, maar ook voor de winstgevendheid van de smartphonemaker.

In 2017 zal Trump zijn beloftes moeten gaan omzetten in daden.