witte huis

Barack Obama nam afgelopen vrijdag definitief afstand van het Witte Huis. Op deze dag werd de nieuwe president, Donald Trump, officieel geïnaugureerd. Terwijl de beleggers een halfjaar geleden met name bang waren voor het effect dat Trump op de aandelenmarkten zou kunnen gaan hebben, lijken ze nu alleen maar blij met hem te zijn.

Volgens Goldman Sachs CEO Lloyd Blankfein moeten we de huidige beursrally in perspectief plaatsen. Hij benadrukt dat Trump op het ideale moment president van de Verenigde Staten is geworden. Toen Obama in het jaar 2009 zitting nam in het Witte Huis, zag de situatie er een stuk belabberder uit.

Deze beursrally is ook te danken aan de Amerikaanse economie

beursrally

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Business Insider, kunnen we zien dat Obama een verbazingwekkende prestatie heeft weten neer te zetten. De beleggers zullen met tevredenheid terugkijken op de periode dat Obama actief was als Amerikaans president, want de S&P 500 index wist in die tijd met 180% in waarde te stijgen!

Overigens benadrukt Blankfein dat Trump niet persé de hoofdreden hoeft te zijn van de huidige rally. Zo wijst hij onder andere naar de sterke Amerikaanse economie die een positief effect heeft weten te hebben op de markten. Met name de Amerikaanse arbeidssector heeft volgens hem het enthousiasme onder de Amerikaanse burgers weten terug te brengen naar het historisch hoge niveau waarop het nu beweegt.