(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag fors hoger gesloten, geïnspireerd door een Dow Jones index die eindelijk door de 20.000 punten heen ging. De AEX eindigde 1,0 procent hoger op 488,03 punten, terwijl de AMX 0,8 procent won en de AScX 1,2 procent in de plus sloot.

“De index beweegt in 2017 nog altijd in een range van grofweg 10 punten, tussen de 480 en 490 punten. De eerste weken van januari, die normaliter voor spanning en sensatie op de beurs zorgen, verlopen tot nog toe uiterst kalm”, meende beleggingsspecialist Roy van Santen van onlinebroker Lynx.

Het positieve sentiment op Wall Street op dinsdag, waarbij de S&P 500 en de Nasdaq op nieuwe records sloten, waaide woensdag over naar Europa. Nu de Amerikaanse president Donald Trump in het zadel zit, wordt steeds meer duidelijk over het beleid dat hij gaat voeren en de maatregelen die hij tot nu toe aankondigde worden door de aandelenmarkten omarmt, waardoor de ‘Trump’-rally die na zijn onverwachte uitverkiezing werd ingezet, nieuw leven wordt ingeblazen.

“Het is tegenwoordig een dagelijks terugkomend iets”, aldus Van Santen, doelend op het effect dat Trump op de markten heeft. Woensdag wist de Amerikaanse Dow Jones index, die al een tijdje aanhikte tegen de grens van 20,000 punten, daar dan ook eindelijk doorheen te gaan. Naast het optimisme over het beleid van Trump, kreeg de blue chip-index ook steun van sterke kwartaalcijfers van zwaargewicht Boeing.

Op macro-economisch vlak was het verder redelijk rustig. Japanse handelscijfers werden positief ontvangen, terwijl een zwakke Duitse Ifo index werd genegeerd. Die gaf een verslechtering van het ondernemersklimaat weer in januari, met een daling van de index naar 109,8, van 111,0 in december. 

Olie werd woensdag aanvankelijk goedkoper, maar wist rond het slot in Europa te herstellen, ondanks een verdere stijging van de Amerikaanse olievoorraden. De maart-future op een vat West Texas Intermediate noteerde vlak op 53,20 dollar en de maart-future op een vat Brent noteerde ook nagenoeg onveranderd rond 55,42 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het sluiten van de aandelenmarkten in Europa op 1,0749 Woensdagochtend verhandelde het muntpaar op 1,0733, wat nagenoeg gelijk was aan de wisselkoers van het muntpaar bij het slot van Wall Street op dinsdagavond.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 19 van de 25 fondsen in het groen, waarbij financiële waarden koploper waren. ING Groep steeg 3,1 procent, ABN AMRO won 2,5 procent en Aegon koerste zelfs 3,9 procent hoger. NN Group steeg 2,7 procent

Philips sloot 1,3 procent in de plus. Het aandeel kreeg na de publicatie van de kwartaalcijfers dinsdag, woensdag een reeks aan koersdoelaanpassingen. Zo verlaagde Société Générale het koersdoel van 34,00 naar 33,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Analisten van de Franse bank vonden de marges tegenvallen en de problemen rond de productie van defibrillatoren in de Verenigde Staten “teleurstellend”, maar dit doet volgens de marktvorsers niets af aan het totale plaatje. Morgan Stanley verlaagde het koersdoel op Philips van 29,00 naar 27,50 euro maar met behoud van het Gelijkgewogen advies. Credit Suisse, dat een koopaanbeveling heeft, verhoogde juist het koersdoel, zij het licht, van 30,00 naar 31,00 euro.

Unilever, die donderdagochtend kwartaalcijfers publiceert, sloot de dag met een winst van 0,8 procent. 

Onder de fondsen die in het rood sloten in de AEX, was de spreekwoordelijke rode lantaarn voor ArcelorMittal, dat 2,2 procent moest inleveren, gevolgd door KPN, dat 1,1 procent verloor.

De AMX werd aangevoerd door ASR Nederland en Philips Lighting, die respectievelijk 4,0 en 3,4 procent stegen.

GrandVision stond onder druk en verloor 1,2 procent, nadat ING het koersdoel verlaagde van 29,00 naar 25,50 euro, maar met behoud van het koopadvies. ING-analist Tijs Hollestelle heeft naar aanleiding van de toelichting op de kwartaalupdate van het management van GrandVision de groeitaxaties en margeverwachtingen voor 2016 tot en met 2018 enigszins neerwaarts bijgesteld. Het koopadvies bleef intact, omdat de analist van mening is dat de negatieve koersreactie na de teleurstellende cijfers over het derde kwartaal overdreven is geweest. 

Goldman Sachs kwam met een negatief analistenrapport over Europees winkelvastgoed, waarbij Wereldhave en Eurocommercial Properties een verkoopadvies kregen van de Amerikaanse zakenbank. Volgens de analisten wordt het gat tussen de huurgroei bij hoogstaand vastgoed en vastgoed op mindere locaties steeds groter. De marktvorsers mikken voor de meeste markten op vlakke tot dalende huurinkomsten tussen 2017 en 2020 voor winkelvastgoed van gemiddelde kwaliteit. Het aandeel Wereldhave verloor 0,5 procent en Eurocommercial Properties daalde 0,7 procent.

Koplopers onder de kleinere fondsen waren brunel en ForFarmers, die de beurswaarde met 3,4 procent zagen toenemen. KBC Securities kwam woensdag met een initieel koopadvies op het aandeel ForFarmers en een koersdoel van 8,30 euro. Analist Guy Sips voorziet voor de periode tot en met 2020 een samengestelde jaarlijkse omzetgroei van 1,05 procent tot krap 2,3 miljard euro en een 30 procent hogere winst per aandeel van 0,66 euro in 2020. Hij ziet als kritische factoren voor de analyse van het bedrijf de gevolgen van Brexit, het vervolg van het acquisitieproces met een beschikbare oorlogskas van naar schatting 200 miljoen euro en de resultaten van de lopende programma’s Horizon 2020 en One ForFarmers.

Grootste daler onder de AScX-fondsen van Sif Holding, dat 1,0 procent moest laten gaan.

HAL Trust steeg woensdag 1,0 procent. Dinsdag nabeurs kwam het investeringsvehikel met jaarcijfers, waarbij bekend werd gemaakt dat het dividend over 2016 is verhoogd van 6,50 naar 7,10 euro per aandeel. Dit ondanks dat de nettovermogenswaarde van het fonds in het afgelopen jaar daalde met 350 miljoen euro naar 12,7 miljard euro, met name als gevolg van de lagere beurswaarde van GrandVision. 

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen noteerden de indexen op Wall Street hoger. De Dow Jones index steeg 0,7 procent en handhaafde zich boven de grens van 20.000 punten, terwijl de S&P 500 0,6 procent won en de Nasdaq 0,7 procent in de plus noteerde. Voor die indexen waren dat ook nieuwe tussentijdse records.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.