Beste belegger,

In een nieuwe Turbo Trade van de maand, kijken we naar een mooie kans bij olie. In de laatste weken is olie flink wat teruggevallen, van ongeveer $120 per vat naar $90 per vat. Wij zien die terugval niet als het begin van een langdurige daling, maar meer als een opstapje voor hogere koersen. In dit artikel leggen we uit waarom en hoe wij hier op inspelen met een Turbo.

Laten we daarvoor beginnen met een weekgrafiek van olie (WTI). Die is hieronder weergegeven:

We zien eigenlijk heel duidelijk een patroon van hogere toppen en hogere bodems, vanaf eind 2020. Vanaf eind 2021 zien we vervolgens een versnelling omhoog, waarbij de olieprijs in korte tijd van $70 stijgt tot boven de $100 en uiteindelijk nog een keer een versnelling krijgt richting de $130. Zo’n versnelling in een trend, noemen we ook wel een ‘blow off top’. Die ontstaat wanneer beleggers iets te veel op de muziek vooruit lopen en zonder veel nadenken kooporders inleggen.

Op de daggrafiek zien we die blow off top net wat duidelijker:

Een hele snelle stijging, gevolgd door een net zo snelle daling. Om daarna weken lang te consolideren, waarbij beide partijen (beren en stieren) worden gefrustreerd door een koersverloop dat maar geen richting durft te kiezen.

Op naar de $100

Zoals in de inleiding beschreven zien wij de huidige daling niet als een begin van een stevige periode met lagere koersen, maar eerder als een opstapje om weer hogere regionen op te zoeken. Daarvoor laten we graag weer een weekgrafiek zien, maar nu ingezoomd op de jongste twee jaar:

Het consolidatiepatroon dat we nu zien, volgt op een periode van hogere toppen en hogere bodems. Dat betekent dat er sprake is van een uptrend. En in de technische analyse is een vaste stelregel: ‘the trend is your friend’. Zolang de trend van hogere toppen en hogere bodems niet is gebroken, is de trend opwaarts gericht en zijn dips er om te kopen.

Nu we aan de onderkant van het consolidatiepatroon zitten, zien wij dan ook een mooi moment om olie op te nemen en met een turbo in te spelen op herstel. Daarbij is ons eerste richtpunt $100, om daarna naar $105 te gaan. Het positieve scenario vervalt indien we op weekbasis een duidelijke neerwaartse doorbraak van $85 zien.

Blik op de Brent

Naast de WTI, hebben we ook de BRENT olie. Die laat eenzelfde patroon zien als de WTI, maar heeft net wat duidelijkere afgetekende niveaus. Waarbij we ook hier weer beginnen met een weekgrafiek:

Net zoals bij de WTI, zien we ook hier een duidelijke opwaartse trend in de afgelopen twee jaar met een consolidatie in de afgelopen twee kwartalen. En ook bij Brent, fluctueren we nu aan de onderkant van het patroon. En ook hier, zien we dus kansen voor een opwaartse beweging.

Turbo om in te spelen op herstel

Het kopen van een vat olie om in te spelen op herstel, is niet zo evident. En ook het kopen van een oliefuture is vaak lastig: de margineisen en de hoge volatiliteit van olie, maken futures op het zwarte goud voornamelijk een instrument voor zeer ervaren beleggers met veel discipline.

Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om in te spelen op een opwaartse beweging bij olie. En een van onze favorieten, is het kopen van een turbo op Brent. Zo gaat onze voorkeur uit naar een Turbo op Brent Olie van Societe Generale, met een hefboom van 1,63 en een stoploss van $40. Deze hefboom betekent dat de turbo 1,63x harder beweegt dan de Brent oliefuture. Dus: daalt Brent met 1%, dan daalt de Turbo met 1,63%. Stijgt Brent met 1%, dan stijgt de Turbo met 1,63%.

Naam: Brent Olie Turbo Long
ISIN: DE000SD44YU7
Hefboom: 1,63
Stoplossniveau: 40
Website aanbieder: https://beurs.societegenerale.nl/product-details/QG06S

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Slim Beleggen raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Voor het opstellen van het rapport is door Slim Beleggen gebruik gemaakt van de volgende informatiebronnen: Stockcharts.  Er zijn geen beschermde modellen gebruikt.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit rapport niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit rapport bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het rapport geen rekening is gehouden. Hoewel Slim Beleggen zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het rapport staan.