Beste belegger,

Aan het begin van dit jaar hebben de analisten van het TA Rapport een duidelijke voorspelling gedaan: de volatiliteit op de beurzen gaat stijgen, zonder dat dit de bullmarket in gevaar zal brengen.

Het eerste deel van hun voorspelling is in ieder geval uitgekomen. Maar komt de bullmarket langzamerhand niet toch een beetje in gevaar?

De analisten denken van niet en spelen daar met een nieuwe Turbo Trade op in.Daarbij laten we het woord verder aan de analisten van het TA Rapport.

De afgelopen 3 weken kunnen we niet echt zien als een ‘walk in the park’ voor wat betreft de actie op de financiële markten. En hoewel zoveel volatiliteit en snelheid in de markt niet prettig is voor beleggers, is het wel zaak om het hoofd koel te houden.

Daarbij willen we graag wat grafieken laten zien. Neem bijvoorbeeld de weekgrafiek van de S&P 500:

We zien weliswaar een stevige daling, maar geen constant patroon van lagere bodems en lagere toppen. Sterker nog: er is nog geen lagere bodem geplaatst, sinds januari dit jaar.

En ook als we naar de maandgrafiek kijken, valt op dat de koersgrafiek nog gewoon van linksonder naar rechtsboven loopt. Allesbehalve een signaal van een nieuwe berenmarkt.

Met andere woorden; er moet technisch gezien nog wel het een en ander gebeuren voordat er sprake is van een echte berenmarkt.

En dat is weer bijzonder, want beleggers zijn op dit moment massaal negatief. Zo negatief zelfs, dat je zou verwachten dat we momenteel al in een stevige berenmarkt zitten.

Slecht sentiment

Een goede indicator die wij daarvoor gebruiken, is de AAII-enquete die wordt gehouden onder leden van de Amerikaanse beleggersvereniging. De uitslag die u hieronder ziet, is de meest recente.

Zoals u kan zien zijn veel beleggers allemaal erg negatief geworden. Historisch gezien fluctueert het aantal stieren stevig onder het gemiddelde, terwijl het aantal beren weer veel hoger ligt dan het gemiddelde.

Als al deze beleggers gelijk krijgen, zou dat de eerste keer zijn dat de massa een nieuwe berenmarkt correct heeft voorspeld. En u raadt het al: daar gaan wij niet van uit.

In tegendeel, gelet op de huidige koersbewegingen, denken we dat het prima is om in te spelen op een herstel. De ingrediënten zijn in ieder geval aanwezig:

  • We zitten vlak op een grote steunzone
  • Zowel op de maand- als weekgrafiek zijn geen significante steunen gebroken of lagere toppen en bodems geplaatst
  • De massa is zeer negatief

Wij zouden nu dan ook prima met een turbo willen voorsorteren op een herstel. Daarbij kiezen bij voorkeur voor een turbo met een iets lagere hefboom, zodat we wat meer flexibiliteit inbouwen en de trade rustig de tijd kunnen geven om uit te spelen.

Maar, voor wat agressievere traders, hebben we ook een trade met een iets hogere hefboom.

Laten we beginnen met de huidige situatie.

We zien momenteel dat de S&P 500 rond een steunzone fluctueert en in principe zou een herstel minimaal richting de 2800 moeten kunnen doorlopen. Dit vormde namelijk de oude steunzone in juli en weerstandszone mid-oktober.

Daar kan je prima met een turbo op inspelen. Ons oog is gevallen op de volgende Turbo:

Commerzbank Turbo BEST: S&P 500 met stoploss op 1.764,03
ISIN: DE000CZ2FSK2
Hefboom: 2,988

Voor meer informatie: productpagina van Commerzbank

Deze turbo heeft een vrij lage hefboom van 2,988. Dat betekent dat de beweging 2,988 keer zo snel gaat als de beweging van de S&P 500. Dat geldt voor zowel een beweging naar boven, als naar beneden.

Voor beleggers die iets agressiever handelen, kan er ook worden gekozen voor een iets hogere hefboom.

We kijken dan naar de volgende turbo:

Commerzbank Turbo BEST: S&P 500 met stoploss op 2.274,70
ISIN: DE000CD63MG5
Hefboom: 7,040

Voor meer informatie: productpagina van Commerzbank

Deze turbo heeft een hefboom van 7,040. Dat is een hogere hefboom en daardoor vooral geschikt voor wat meer agressieve traders. Ook hier geldt: bij een beweging omhoog, of omlaag beweegt deze turbo harder dan de S&P 500 (7x harder).

Tijdsverwachting

Omdat dit een hersteltrade is, gericht op de S&P 500, verwachten wij niet dat deze trade maanden in beslag zal nemen. We denken eerder aan een periode van 5 dagen tot 25 dagen.

Een stoploss, zouden we voor deze trade leggen onder de 2.550 voor de S&P 500.

Reacties