(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag met een verlies van ruim een half procent gesloten, na een herstel tegen het einde van de handelsdag.

De AEX daalde desalniettemin 0,6 procent naar 552,95 punten.

“De geopolitiek domineert”, concludeerde sales trader Gert Berendse van ING.

De markt is positief over de toenaderingspoging van China en de VS, maar de ontwikkelingen in rondom Turkije werden dan juist weer negatief ontvangen.

Berendse wees op de uitspraak van een Turkse rechter die bepaalde dat de Amerikaanse geestelijke Andrew Brunson niet wordt vrijgelaten.

Volgens Berendse betekent dit “wachten op nieuwe acties” van de VS.

Vannacht voerde de Amerikaanse president Donald Trump de druk op Turkije nog op.

“We zullen niets betalen voor de vrijlating van een onschuldig man”, aldus Trump op Twitter. Daar voegde de president nog aan toe dat de VS Turkije “terug zullen pakken”. Het land heeft volgens Trump jarenlang geprofiteerd van de VS.

Donderdagavond waarschuwde de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin Turkije al dat het nieuwe sancties tegemoet kan zien als Brunson niet heel vlot wordt vrijgelaten.

De Turkse lira kwam vrijdag, na enkele dagen van herstel, ook weer onder vuur te liggen, merkte Berendse op.

Macro-economisch keek de markt vanochtend naar de ontwikkeling van de inflatie in de eurozone. De consumentenprijzen stegen in juli iets harder dan in de voorgaande maand. Het inflatiecijfer voor juli kwam uit op 2,1 procent, tegenover 2,0 in juni en 1,9 procent in mei.

Vanmiddag bleek in Amerika het consumentenvertrouwen gedaald, maar de leidende indicatoren stegen.

De euro/dollar noteerde op 1,1411. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1392 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een koers van 1,1369 op de borden.

Stijgers en dalers

In de AEX wist RELX er een winst van ruim een half procent uit te slepen. De versimpeling van de bedrijfsstructuur kan op 8 september plaatsvinden, zo oordeelde een Britse rechter. Er zal één moederbedrijf worden gemaakt, waarbij aandeelhouders van RELX NV voor elk aandeel in de NV een aandeel RELX PLC krijgen. Sectorgenoot Wolters Kluwer steeg 0,3 procent.

De verzekeraars ASR en Aegon, donderdag nog koplopers in de AEX, leverden vrijdag 2,8 en 3,9 procent in. Dit was evenwel nog niets vergeleken met de koersval van 6,4 procent voor Vopak. Het tankopslagbedrijf heeft, zoals voorzien, de resultaten in het tweede kwartaal van dit jaar onder druk zien staan. De financiële prestaties in 2018 zullen naar verwachting van Vopak worden beïnvloed door wisselkoersschommelingen van voornamelijk de Amerikaanse en de Singaporese dollar. Vopak ziet ruimte om meer kosten te besparen en zet mogelijk een viertal terminals in de etalage. UBS en ING spraken van teleurstellende resultaten.

In de Midcap werd IMCD wel beloond voor de halfjaarcijfers. Het bedrijf presteerde in de eerste helft van 2018 erg goed volgens analisten van Berenberg. IMCD zag in het eerste halfjaar van 2018 zowel de omzet als winst oplopen, maar gaf geen concrete verwachtingen voor heel dit jaar af. IMCD gaf alleen aan dat het bedrijf in 2018 een groei van de EBITA voorziet. Desalniettemin verwacht ING vanwege de versnelling die IMCD realiseerde dat de analistentaxaties in de komende weken omhoog gaan. Het aandeel steeg 4,0 procent.

PostNL en Arcadis wonnen elk 1,6 procent.

Onderin de AMX eindigden Air France-KLM en TKH met verliezen van 3,1 en 4,6 procent. Air France-KLM komt onder leiding van de Canadees Benjamin Smith te staan. Smith start op zijn laatst op 30 september bij Air France-KLM. Franse vakbonden reageerden weinig enthousiast op de komst van de Canadees. De Nederlandse tak KLM bleek geen akkoord te hebben bereikt met de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers.

Onder de kleinere aandelen zette Heijmans de opwaartse trend door en won 4,2 procent. De eerder deze week gepresenteerde halfjaarcijfers deden het sentiment goed. Deze week steeg de beurswaarde van Heijmans met zo’n 13 procent.

Pharming en Brunel verloren vrijdag 2,3 en 2,2 procent.

Onder de lokaal genoteerde fondsen viel vooral het verlies van AND International op. De halfjaarcijfers van de kaartenmaker leidden tot een koersverlies van 7,3 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerden de Amerikaanse aandelenmarkten verdeeld. De Dow Jones en de S&P wonnen, terwijl de Nasdaq wat inleverde.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.